Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την απειλή του – Κόβει το φυσικό αέριο στην Πολωνία που δεν πλήρωσε σε ρούβλια

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την απειλή του – Κόβει το φυσικό αέριο στην Πολωνία που δεν πλήρωσε σε ρούβλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Ενέργεια, Πολωνία, Ρούβλι, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Νωρίτερα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, μετέδωσαν, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία βάσει του συμβολαίου της Γιαμάλ διακόπηκε.

Η πολωνική εταιρεία PGNiG SA που αγοράζει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου η ισχύς του οποίου λήγει εφέτος, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Ούτε η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις, ενώ ίδια στάση κρατάει και η Ρωσική πλευρά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η Πολωνία είναι μέρος εκείνων των χωρών που δεν δέχτηκαν το αίτημα Πούτιν για πληρωμή σε Ρούβλια ποσοτήτων αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή εξέπνευσε η προθεσμία για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η κορυφαία ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, Rosneft, η οποία ζήτησε 100% προπληρωμή σε ρούβλια για διυλισμένα προϊόντα παράδοσης εντός του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία εισάγει το 46% του φυσικού της αερίου, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακά της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Forum Energii, μια δεξαμενή σκέψης.

Αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα