Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς – Οι απώλειες των Ρώσων

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς – Οι απώλειες των Ρώσων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρματα Μάχης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Βρετανία, Γερμανία, Έγκλημα Πολέμου, Ηνωμένο Βασίλειο, Λευκορωσία, Μπεν Γουάλας, Ντένις Πουσίλιν, Ντμίτρο Κουλέμπα, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Υπερδνειστερία,

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι οι αποστολές όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος η σύγκρουση να εξελιχθεί σε πυρηνική.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε από τη μεριά του ότι ο Λαβρόφ απλώς προσπαθεί να «τρομάξει τον κόσμο για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Η Ρωσία ανέφερε νωρίτερα ότι έπληξε έξι σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στην κεντρική και δυτική Ουκρανία, με στόχο να εμποδίσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ξένο οπλισμό.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν κατά τις επιθέσεις αυτές, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς το έθνος κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά υποστήριξε ότι η νίκη της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη.

Στη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που έχει καταλάβει πλήρως η Ρωσία, Ρώσοι ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ο δήμαρχος.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε εξάλλου το πρωί της Τρίτης ότι Ρωσία και Λευκορωσία θα προχωρήσουν σε κοινά γυμνάσια αεροπορικών και αντιπυραυλικών τους δυνάμεων σε λευκορωσικό έδαφος και αιθέρες.

Ο φιλορώσος αποσχιστής «ηγέτης» του Ντονέτσκ λέει ότι η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη φάση της εκστρατείας της στην Ουκρανία.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Δήλωσε ότι η επόμενη φάση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας ύστερα από περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια εκτός της περιοχής αυτής.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εκρήξεις τη Δευτέρα στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βομβαρδισμό συνοριακών της περιοχών από ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο ρυθμός με τον οποίο η (στρατιωτική) επιχείρηση φθάνει στα σύνορά μας είναι σημαντικός για εμάς για να εξαπολυθεί η επόμενή της φάση, που είναι απαραίτητη ύστερα από αυτά που είδαμε στην Υπερδνειστερία και τις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Βρετανία εκτιμά πως η Ρωσία έχει χάσει 15.000 άνδρες ως τώρα – Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει οχυρές θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στη πρωινή ενημέρωσή του την Τρίτη για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πόλη Κρεμίννα έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ότι δίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη Ιζιούμ, καθώς προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και προς την Κραματόρσκ.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια την ενδεχόμενη ρωσική επίθεση από τον νότο», κατά την ίδια πηγή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιωτικοί αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μπεν Ουάλας, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Τόρις, που εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης.

Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Ακόμη, ανέφερε πως από τα 120 ρωσικά τάγματα που είχαν αναπτυχθεί ενόψει της εισβολής, που κατ’ αυτόν αναλογούν στο 65% του ρωσικού πεζικού, το 25% δεν είναι πλέον ετοιμοπόλεμο.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο δίνει ακόμη πιο υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών, υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 22.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, ότι έχουν καταρριφθεί 181 μαχητικά αεροσκάφη και 154 ελικόπτερα και έχουν καταστραφεί 884 άρματα μάχης και 2.258 άλλα τεθωρακισμένα. Είναι αδύνατον οι ισχυρισμοί αυτοί να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στόχους στην Ουκρανία, σκοτώνοντας 500 στρατιώτες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η Ρωσία σφυροκόπησε την Ουκρανία με πυραύλους, αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 560 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυραυλικά συστήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 87 διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ πύραυλοι και πυρά πυροβολικού χτύπησαν ουκρανικές θέσεις, καταστρέφοντας πυραυλικά συστήματα S-300, ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Tochka U καθώς και πυραυλικά συστήματα BUK-M1 και Osa-AKM.

«Περίπου 500 μέλη των εχθρικών δυνάμεων, 59 τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα πυροβολικού και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ εξοντώθηκαν επίσης πάνω 60 μαχητές της εθνικιστικής ομάδας “Ντονμπάς” στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Διώξεις Ουκρανίας κατά Ρώσων στρατιωτικών για «εγκλήματα πολέμου»

Τρεις Ρώσοι πιλότοι, ύποπτοι ότι βομβάρδισαν κτίρια αμάχων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι, είναι μεταξύ των τουλάχιστον επτά Ρώσων στρατιωτικών, σε βάρος των οποίων το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γνωστοποίησε στο Ρόιτερς το γραφείο της ουκρανής γενικής εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των άλλων Ρώσων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται δύο χειριστές εκτοξευτήρα ρουκετών, που φέρεται ότι βομβάρδισαν οικισμούς στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και δύο στρατιώτες, που είναι ύποπτοι ότι σκότωσαν ένα κάτοικο της περιοχής του Κιέβου και βίασαν τη σύζυγό του.

Το γραφείο της εισαγγελέα ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τα πρόσωπα αυτά ότι είναι ύποπτοι και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν κατατεθεί κατηγορίες σε δικαστήριο.

Δεν κατονόμασε τους υπόπτους ούτε έδωσε στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες.

Ανέφερε πως μερικοί από τους υπόπτους κρατούνται αιχμάλωτοι, χωρίς να διευκρινίσει πού, ενώ άλλες κατηγορίες πρόκειται να απαγγελθούν ερήμην.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει πως ερευνά περίπου 7.600 ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και τουλάχιστον 500 υπόπτους μετά την εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε στο Ρόιτερς πως πολλοί απ’ αυτούς τους υπόπτους βρίσκονται στη Ρωσία, αλλά μερικοί έχουν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου από την Ουκρανία.

Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία (αξιωματούχος)

Πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει αποδείξεις για αυτό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Γκλάντκοφ ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα.

Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έδωσε ο ρώσος αξιωματούχος με ανεξάρτητο τρόπο.

Τουλάχιστον ένας νεκρός από ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε εμπορικά κτίρια στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Η περιφερειακή διοίκηση ανέφερε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τα κτίρια και μια τρίτη εξερράγη πριν πετύχει τον στόχο της.

Ρωσία: Θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι τα όπλα που παραδίδει η Δύση στην Ουκρανία

Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε.

«Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

Η Rheinmetall προσφέρει 88 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard I στο Κίεβο

Η γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall υπέβαλε προσφορά για την πώληση 88 μεταχειρισμένων κυρίων αρμάτων μάχης Leopard Ι στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η πρόσφορά περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στη Γερμανία, την εκπαίδευση των μηχανικών που θα τα συντηρούν, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για τη δημιουργία βάσης συντήρησης και πυρομαχικά.

Στη δυνητική πώληση αναφέρθηκε πρώτη η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt.

Κατά το δημοσίευμα αυτό, υποβλήθηκε αίτημα για την έγκριση της δυνητικής πώλησης από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ακόμη ένα αίτημα από τη Ράινμεταλ, για να της δοθεί άδεια να διαθέσει στην Ουκρανία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί σύντομα.

Η Βελτ ανέφερε επίσης ότι η βιομηχανία όπλων Krauss-Maffei Wegmann (KMW) σκοπεύει να διαθέσει στην Ουκρανία 100 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Η Ολλανδία επίσης έχει σκοπό να προμηθεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τέτοια πυροβόλα, τα οποία μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 40 χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία μόνο εκπαίδευση των χειριστών και πυρομαχικά για αυτά.

Η απευθείας παράδοση αρμάτων μάχης από τη Γερμανία στην Ουκρανία προκαλεί τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Οι άμεσες παραδόσεις από τη γερμανική βιομηχανία όπλων τέτοιων συστημάτων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποκλείονται επί του παρόντος, είπε χθες η Σάσκια Έσκεν, η επικεφαλής του SPD.

Εξήγησε ότι οι ουκρανοί στρατιωτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά και θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν προτού τεθούν τα Leopard σε υπηρεσία.

Χρειάζονται επίσης ανταλλακτικά και εκπαίδευση μηχανικών στη συντήρησή τους, πρόσθεσε η κυρία Έσκεν.

Η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, διαβεβαίωνε πάντως προ ημερών η Ράινμεταλ.

Σχετικά άρθρα