Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας της Σαϊντνάγια

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας της Σαϊντνάγια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άσμα Αλ Άσαντ, Ελληνική Ομογένεια, Κυριακή του Πάσχα, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πάσχα, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ελληνορθόδοξο μοναστήρι κοντά στη Δαμασκό επισκέφθηκε ο Μπασάρ αλ Άσαντ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άσμα. Ο πρόεδρος της Συρίας πάντα τις ημέρες του Πάσχα τιμά τους χριστιανούς και ιδιαίτερα τους Ελληνορθόδοξους.

Ωστόσο, το αραβοσοσιαλιστικό εθνικιστικό και φιλορωσικό καθεστώς των Άσαντ αν και προστατεύει την Ορθοδοξία παράλληλα προωθεί τον αφελληνισμό και εξαραβισμό των Ελλήνων και των Ρωμιών.

Για τον συροαραβικό εθνικισμό και τους Ρώσους υποστηρικτές του, δεν υπάρχουν Έλληνες στη Συρία αλλά Άραβες Ελληνορθόδοξοι.

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι οι Ελληνορθόδοξοι είναι ελληνικής και ρωμαϊκής καταγωγής σήμερα αραβόφωνοι, εξαιτίας διαχρονικής αδιαφορίας και του ελληνικού κράτους, απόγονοι αρχαίων Ελλήνων αποίκων της ελληνιστικής περιόδου και μετέπειτα Ρωμιοί (Βυζαντινοί, Ρωμαίοι Ελληνόφωνοι).

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και η κυρία Άσμα αλ Άσαντ επισκέφθηκαν την Κυριακή το Μοναστήρι της Παναγίας της Σαϊντνάγια στην ύπαιθρο της Δαμασκού, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο πρόεδρος αλ Άσαντ και η κυρία Άσμα συνεχάρη τους κατοίκους, τις μοναχές και τα ορφανά παιδιά για το Πάσχα.

Επισκέφτηκαν επίσης το Μουσείο της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας όπου είδαν ιστορικά χειρόγραφα και εικόνες.

Το Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας της Σαϊντνάγια είναι ένα μοναστήρι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας που βρίσκεται στη Σαϊντνάγια της Συρίας.

Είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια στον κόσμο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που παραδοσιακά θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ το 547 μ.Χ.

Διοικείται από θρησκευτικό τάγμα μοναχών. Είναι σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους χριστιανούς, που επισκέπτονται μια εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στον Άγιο Λουκά.

Η παράδοση λέει ότι το μοναστήρι χτίστηκε από τον Ρωμαίο (Βυζαντινό) αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ το 547 μ.Χ., μετά από δύο οράματα της Παναγίας.

Το ένα έδειχνε την προβλεπόμενη τοποθεσία του ναού, ενώ το άλλο περιέγραφε το σχέδιό του.

Ο Ιουστινιανός αφιέρωσε το ολοκληρωμένο έργο στη γιορτή της Γεννήσεως της Παναγίας, και στη συνέχεια κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου χριστιανοί προσκυνητές φτάνουν στο μοναστήρι για να τιμήσουν την Παναγία της Σαϊντνάγια.

Το μοναστήρι υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σαϊνδανάγια ή Σεϊντανάγια, χτίστηκε το 547 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, όταν στρατοπέδευσε στην περιοχή προετοιμαζόμενος να πολεμήσει τους Πέρσες.

Τότε και ενώ ο διψασμένος στρατός ίχε ξεμείνει από νερό και βρισκόταν σε απελπιστική θέση, ο αυτοκράτορας είδε ξαφνικά ένα ελάφι να ανεβαίνει σε ένα ψηλό λόφο και τρέχει να το κυνηγήσει!

Σαν έφτασε στην κορυφή, είδε έκπληκτος άφθονο γλυκό, πόσιμο νερό, ενώ στη θέση του ελαφιού φάνηκε μέσα σε λαμπρό φως η Παναγιά και ακούστηκε η φωνή της, που του ζητούσε να χτίσει εκεί επάνω, μια Εκκλησία προς τιμήν της, προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου.

Ο αυτοκράτορας έδωσε αμέσως εντολή να σχεδιάσουν το Ναό οι αρχιτέκτονες.

Όμως ο καιρός περνούσε και εκείνοι δεν μπορούσαν να καταλήξουν στο σχέδιο.

Τότε εμφανίστηκε πάλι η Παναγία, αυτή τη φορά στον ύπνο του Ιουστινιανού και του έδειξε το σχέδιο του Μοναστηριού της, λέγοντας πως εκείνη θα ήταν η προστάτιδά του.

Και βάση εκείνου του σχεδίου χτίστηκε τελικά από τον Ιουστινιανό το καστρομονάστηρο της Παναγιάς στη Σεϊντανάγια της Συρίας.

Η Ορθόδοξη αυτή Μονή της Συρίας είναι γυναικείο Μοναστήρι, που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά το Γενέθλιον της Θεοτόκου. Σεϊντανάγια δε, θα πει «Δέσποινα».

Η θαυματουργή εικόνα

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς –El Chagoura όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, που σημαίνει «η διάσημη»– είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά και ήρθε στο Μοναστήρι πολλά χρόνια αφότου κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό.

Σχετικά άρθρα