Η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία κατηγορείται για απλόχερη χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους ολιγάρχες αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.
Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στο καθεστώς Πούτιν μετά την εισβολή του τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.
Βασικός τρόπος για να το πετύχει; Η επιβολή κυρώσεων γενικά στη Μόσχα και ειδικά σε Ρώσους ολιγάρχες.
Όμως τώρα αποκαλύπτεται από την ίδια την κυβέρνηση και τον υπουργό Κέβιν Φόστερ, ότι η σκληρή στάση της βρετανικής πλευράς γίνεται κατόπιν εορτής, καθώς η επιβολή κυρώσεων μεταξύ άλλων έγινε και σε 7 Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι είχαν αποκτήσει «golden visa» μετά το 2014 και την πρώτη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, στην περιοχή της Κριμαίας.
Πρόγραμμα βρετανικών κυβερνήσεων για «χρυσά διαβατήρια»
Γιατί αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τη βρετανική πλευρά και ποια η ιδιαιτερότητα των golden visas;
Όπως αποδεικνύεται, επί πολλά χρόνια το βρετανικό κράτος «μοίραζε» απλόχερα «χρυσό διαβατήρια» σε Ρώσους επιχειρηματίες χωρίς να εξετάζει ιδιαίτερα από που προέρχονται τα λεφτά.
Μάλιστα το 2014 ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε προειδοποιήσει την ρωσική πλευρά ότι θα «προβεί σε αυξανόμενες κυρώσεις και σταδιακή απομόνωση της Μόσχας, αν δεν επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας και της αποκλιμάκωσης» για την Κριμαία.
Η Βρετανία ωστόσο συνέχισε το αμφιλεγόμενο αυτό πρόγραμμα και την αντιμετώπιση Ρώσων ολιγαρχών ως επενδυτών στη Μεγάλη Βρετανία.
Στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι μόλις σε μία χρονιά, το διάστημα 2020 με 2021, δόθηκαν 82 τέτοιες βίζες σε Ρώσους εκατομμυριούχους, ενώ από το 2008 μέχρι το 2015, πάνω από 700 Ρώσοι «επενδυτές» απέκτησαν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας επί βρετανικού εδάφους.
Η Σούζαν Χόλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Spotlight on Corruption, οργάνωσης η οποία είναι αφοσιωμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς, έκανε λόγο για «πρόγραμμα χορηγούμενο από την κυβέρνηση που βοηθά την κλεπτοκρατία» ενώ χαρακτήρισε «αποκρουστική την ολιγωρία της κυβέρνησης απέναντι στην εισροή ρωσικού χρήματος».
Τι είναι οι βρετανικές «golden visas»
Το βήμα προκειμένου να σταματήσει η βρετανική πλευρά το παράνομο ρωσικό χρήμα στο έδαφος του Ηνωμένο Βασιλείου αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο.
Για να χορηγήσει τις αμφιλεγόμενες πλέον «golden visas» λάμβανε ως αντάλλαγμα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια λίρες σε μορφή επενδύσεων από τους Ρώσους ολιγάρχες ή όποιον άλλον ήθελε να λάβει με σιγουριά την παραμονή του στην χώρα.
Μάλιστα αν κάποιος επένδυε 10 εκατομμύρια λίρες, θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης μόνιμης άδειας παραμονής από τα πέντε χρόνια στα δυο.
Επισημαίνεται ότι πλέον το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων» σταμάτησε τον Φεβρουάριο από την κυβέρνηση Τζόνσον, μετά από 14 χρόνια εφαρμογής, εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.