Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία θα αναπτύξει τους «Sarmat» οπλισμένους με έως 10 πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία θα αναπτύξει τους «Sarmat» οπλισμένους με έως 10 πυρηνικές κεφαλές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία,

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη στρατιωτική μονάδα οπλισμένη με τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το αργότερο ως το φθινόπωρο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS το Σάββατο επικαλούμενο τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η μονάδα θα εδρεύει κοντά στην περιοχή Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, ανέφερε το TASS επικαλούμενο τον ίδιο σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρογκόζιν, ο στόχος είναι «φιλόδοξος».

Είπε ακόμη ότι θα τοποθετηθούν στις ίδιες τοποθεσίες με τους πυραύλους Voyevoda της σοβιετικής εποχής που αντικαθιστούν, κάτι που θα εξοικονομήσει «κολοσσιαίους πόρους και χρόνο».

Η εκτόξευση του «υπερόπλου» ήταν ένα ιστορικό γεγονός που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών και των εγγονών της Ρωσίας για τα επόμενα 30-40 χρόνια, πρόσθεσε ο Ρογκόζιν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Sarmat μόλις την Τετάρτη.

Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερα βήματα πριν από ανάπτυξη του πυραύλου.

Ο Sarmat είναι ικανός να μεταφέρει 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει στόχους χιλιάδες μίλια μακριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.

Η δοκιμή αυτής της εβδομάδας, μετά από χρόνια καθυστερήσεων λόγω χρηματοδότησης και τεχνικών ζητημάτων, σηματοδοτεί μια επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία την εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Η ανησυχία της Δύσης για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με μια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε με έμφαση στις πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας και προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια να μπει κανείς στο δρόμο της Ρωσίας «θα σας οδηγήσει σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σας».

«Η προοπτική της πυρηνικής σύγκρουσης, που κάποτε ήταν αδιανόητη, είναι τώρα ξανά μέσα στη σφαίρα του πιθανού», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχετικά άρθρα