Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία – Κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα στο Λουγκάνσκ

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία – Κατέλαβαν την πόλη Κρεμίνα στο Λουγκάνσκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κραματόρσκ, Λουγκάντσκ, Μαριούπολη, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία, Χάρκοβο,

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Λβιβ στα δυτικά.

Αποδείχθηκε ότι το αίσθημα ασφάλειας που επέστρεψε στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία, χάρη στην υποχώρηση της Ρωσίας, ήταν ψευδές.

Ναι, τα στρατεύματα κατοχής δεν είναι πια εκεί – αλλά το Κίεβο και το Λβιβ έμαθαν ξανά ότι η απειλή από μακριά μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από τον Εύξεινο Πόντο, έχουν πλέον πλήξει τις δύο πόλεις, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς.

Και περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο αφότου η Ρωσία είπε ότι θα μετατοπίσει το επίκεντρο της επίθεσής της προς τα ανατολικά, αυτά είναι προειδοποιητικές βολές που δείχνουν ότι το σχέδιό της σε άλλες περιοχές της χώρας δεν έχει τελειώσει.

Τα καθημερινά χτυπήματα είναι ξεκάθαρα ρωσική απάντηση στη βύθιση του «Moskva» της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, την Παρασκευή.

Ήταν ταπείνωση για τη Μόσχα – η μεγαλύτερη απώλεια ρωσικού πολεμικού πλοίου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και ενώ επιχείρησε μια επίδειξη ανθεκτικότητας δημοσιεύοντας φωτογραφίες του πληρώματος που επέζησε, είναι μια πικρή απώλεια, την οποία η Ρωσία δεν επρόκειτο να αφήσει αναπάντητη.

Σφοδρές μάχες πλήττουν τα ανατολικά της χώρας.

Τόσο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν εκτεταμένη στρατιωτική δράση και έξαρση των μαχών στα ανατολικά τις τελευταίες 24 ώρες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, πυροβολικό και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, ενώ η Ρωσία είπε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν πυραύλους ακριβείας εκτοξευόμενου αέρα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στη Μαριούπολη αφότου απέρριψαν το τελεσίγραφο για παράδοση.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, ένα προπύργιο της ουκρανικής άμυνας, δήλωσε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου.

«Οι μάχες στην περιοχή της Αριστερής Όχθης (Livoberezhnyi) συνεχίζονται όλη την ημέρα», είπε ο Αντριουσένκο σε δήλωση στο Telegram.

«Οι κατακτητές συνεχίζουν να πυροβολούν και να βομβαρδίζουν το Azovstal με όλα τα όπλα».

«Συνειδητοποιώντας ότι οι υπερασπιστές δεν πρόκειται να τα παρατήσουν, τα σχέδια των κατακτητών είναι ξεκάθαρα», είπε ο Αντριουσένκο.

«Σύμφωνα με το μήνυμά τους, ο διάδρομος για ασφαλή έξοδο θα έπρεπε να έχει σημαδευτεί με κόκκινες σημαίες, αλλά δεν σημειώθηκαν», είπε.

«Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ετοιμάζουν μόνο μια παγίδα για τους υπερασπιστές μας».

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουγκάνσκ προέτρεψε τη Δευτέρα τους αμάχους να απομακρυνθούν, λέγοντας ότι «δεν έχουν απομείνει ασφαλείς θέσεις» στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

Τι συμβαίνει στο ουκρανικό έδαφος

Λβιβ: Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν μετά τις πυραυλικές επιδρομές που εξαπέλυσε η Ρωσία στην πόλη Λβιβ, δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης, πρόσθεσε.

«Τρεις είναι βαριά τραυματισμένοι, ένα παιδί είναι ελαφρά τραυματισμένο», σημείωσε.

Σούμι: Μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να υποχώρησαν σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας πριν από μία εβδομάδα, αλλά η άμυνα στη βόρεια περιοχή Σούμι εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για περαιτέρω επιθέσεις.

Οι τοπικές αμυντικές δυνάμεις προετοιμάζονται, με τα μέλη της να λένε ότι η εθελοντική πολιτοφυλακή αριθμεί πλέον περισσότερα από 1.000 άτομα.

Οι τοπικές Αρχές δεν ανέφεραν πόσοι τακτικοί στρατιώτες βρίσκονται στη Σούμι.

Χάρκοβο: Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα «αποσύρονται σταδιακά» από τη συνοικία Borivs’kyi στην περιοχή του Χάρκοβο, την οποία εξακολουθούν να έχουν στον έλεγχό τους.

Κρεμίνα: Ο έλεγχος της πόλης Κρεμίννα έχει «χαθεί», σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση στα ανατολικά της χώρας.

«Προς το παρόν, ο έλεγχος της πόλης Κρεμίννα έχει χαθεί και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται», δήλωσε ο Χαϊντάι μέσω Telegram.

Λουγκάνσκ: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο της αστυνομίας στο Λισιχάνσκ, δήλωσε, τραυματίζοντας έξι αστυνομικούς. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Ντονέτσκ: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Καπνός από πυρκαγιά είναι ορατός στην Ολενίβκα.

Τουλάχιστον 30 κτήρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην Μιχαϊλίβκα ως αποτέλεσμα ρωσικών επιθέσεων πυροβολικού.

Κραματόρσκ: Τα ρωσικά πλήγματα κατά του Κραματόρσκ κατέστρεψαν τουλάχιστον οκτώ κτίρια κατοικιών και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και υποδομών.

«Οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα.

»Ο εχθρός έριξε πυρά πιο έντονα στις κατευθύνσεις Μαρίνκα, Αβντίιβκα και Ocheretyne», δήλωσε ο Κιριλένκο.

Μαριούπολη: Αφού έχουν υπομείνει μια βάναυση επίθεση για περισσότερο από ένα μήνα, οι Ουκρανοί μαχητές στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση την Κυριακή και ορκίστηκαν να συνεχίσουν να πολεμούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε εξάλλου ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης «αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σιμχάλ είπε ότι η Μαριούπολη «δεν έπεσε» παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοσή της και οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα «πολεμήσουν μέχρι τέλους».

Ζαπορίζια: Οι Αρχές της Ζαπορίζια, η οποία συνορεύει με το Ντονέτσκ, λένε ότι οι ταξιαρχίες εδαφικής άμυνας «μάχονται σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου».

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Ζαπορίζια, συνταγματάρχης Ιβάν Αρεφίεβ, δήλωσε ότι υπήρξαν ρωσικοί βομβαρδισμοί σε πολλά χωριά εντός της περιοχής του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένων των Σταρομαγιόρσκε και Μακαρίβκα.

Αρκετοί οικισμοί εντός της περιοχής Ζαπορίζια είχαν επίσης πληγεί, σημείωσε.

Ντνίπρο: Δύο πύραυλοι έπληξαν και την πόλη Ντνίπρο στην ανατολική κεντρική Ουκρανία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντνίπρο, δήλωσε στο Telegram ότι οι συνοικίες Synelnykiv και Pavlograd είχαν χτυπηθεί και οι δύο από πυραυλικές επιθέσεις.

«Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή Synelnykiv», δήλωσε, σύμφωνα με το CNN.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα στο Pavlograd, δήλωσε ο Ρεζνιτσένκο, αλλά η σιδηροδρομική υποδομή έχει καταστραφεί.

Χερσώνα: Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Χερσώνας όπου σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν σταθμευμένα ρωσικά μεταγωγικά.

Μικολάιφ: Στο Μικολάιφ κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, ο κυβερνήτης αναφέρει συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες.

Οδησσός: Η δραστηριότητα της τοπικής αεράμυνας είναι συνεχής και έτσι στην πόλη ακούγονται συνεχώς εκρήξεις.

Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία

Με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ουκρανία, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας του πολέμου.

Περίπου 4.934.415 άνθρωποι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν φύγει εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο επικαλείται την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών -κυρίως φοιτητές και μετανάστες εργαζόμενοι- έχουν επίσης διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Δηλαδή περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εκτοπίσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις ποτέ.

Σχετικά άρθρα