Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ «υπενθύμισε» στην Αυστραλία ότι υπάρχουν 30 παιδιά Αυστραλοί πολίτες αιχμάλωτα στη Συρία

Ο ΟΗΕ «υπενθύμισε» στην Αυστραλία ότι υπάρχουν 30 παιδιά Αυστραλοί πολίτες αιχμάλωτα στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Χολ Προσφυγικός Καταυλισμός (Συρία), Αυστραλία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με επιστολή του στην αυστραλιανή κυβέρνηση εξέφρασε τις ανησυχίες του για 46 Αυστραλούς πολίτες, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά, που κρατούνται σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να την πιέσει να δράσει.

Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα 12 ειδικών του ΟΗΕ κατηγόρησε την Αυστραλία ότι απέτυχε να αποτρέψει την «απόλυτη κατάργηση των δικαιωμάτων» των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που κρατούνται σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΟΗΕ μόλις το Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή έθιξε τις συνθήκες που αντιμετώπισαν τα στρατόπεδα Ροτζ και Χολ [φωτο] όπου κρατούνται χιλιάδες άτομα χωρίς «δικαστικές διαδικασίες».

Ο ΟΗΕ προτρέπει την αυστραλιανή κυβέρνηση να επαναπατρίσει τους πολίτες της από τη Συρία, λέγοντας ότι είναι η μόνη «νόμιμη και ανθρώπινη απάντηση» στην κατάσταση.

Απαντώντας στην επιστολή του ΟΗΕ, η πρέσβης της Αυστραλίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Αμάντα Γκόρελι, έγραψε ότι η χώρα της ανησυχεί για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Αυστραλία λαμβάνει υπόψη όλες τις περιστάσεις όταν προσεγγίζει το ζήτημα των επαναπατρισμών από τη Συρία και απαντά κατά περίπτωση», έγραψε η Γκόρελι σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

«Η Αυστραλία δεν αποδέχεται ότι ασκεί δικαιοδοσία στις εγκαταστάσεις κράτησης στη βορειοανατολική Συρία», έγραψε η Πρέσβης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Save the Children Australia, Ματ Τίνκλερ, είπε ότι ήταν ευθύνη της Αυστραλίας να πάρει πίσω αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά με ασφάλεια.

«Αυτή είναι ξεκάθαρα ευθύνη της αυστραλιανής κυβέρνησης… αυτοί είναι Αυστραλοί πολίτες, αυτά τα παιδιά είναι αθώα».

Το 2019, η αυστραλιανή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον αρνήθηκε να επαναπατρίσει γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Η υπουργός Άμυνας Λίντα Ρέινολντς δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές άλλων Αυστραλών προκειμένου να επαναπατρίσει Αυστραλούς υπηκόους».

«Η ανταπόκριση των σχετικών χωρών στο θέμα των παιδιών του Ισλαμικού Κράτους είναι αρκετά αργή και δεν ταιριάζει ποτέ με τους κινδύνους για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εκτοπισμένων και Υποθέσεων Προσφύγων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) Σεϊχμούς Άχμεντ.

Η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας για τα παιδιά στους δύο καταυλισμούς [Χολ και Ροτζ] είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, πρόσθεσε.

Παρά τις εκκλήσεις της AANES για επαναπατρισμό ξένων μελών οικογενειών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία, λίγες χώρες ενήργησαν θετικά ενώ άλλες φοβούνται να προχωρήσουν στην επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο επιβαρύνει την αυτόνομη διοίκηση στη Β/Α Συρία και αποτελεί απειλή για τον λαό της βορειοανατολικής Συρίας, εξαιτίας της εξτρεμιστική τους ιδεολογίας.

Σχετικά άρθρα