Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία πιέζει να μην αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στη Β/Α Συρία

Η Τουρκία πιέζει να μην αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στη Β/Α Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Η Τουρκία πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι οι περιοχές της Συρίας που κατέχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δεν θα έχουν ειδικές εξαιρέσεις από τον «Νόμο του Καίσαρα» περί προστασίας των πολιτών της Συρίας, με το πρόσχημα ότι μία εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις θα ενισχύσει την Αυτόνομη Διοίκηση (AANES) στην περιοχή, είπε την Κυριακή μια πηγή στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «North Press».

Ο «Νόμος του Καίσαρα» («Caesar Act») αποσκοπεί «να προστατέψει από την κρατική βαρβαρότητα» του καθεστώτος Άσαντ τους Σύρους πολίτες και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων και τιμωριών όχι μόνο απέναντι σε αξιωματούχους της Δαμασκού (και τον Άσαντ τον ίδιο) αλλά και σε οποιονδήποτε έχει οικονομικές ή/και στρατιωτικές σχέσεις με το συριακό καθεστώς.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, αμερικανικές πηγές ανέφεραν στη «North Press» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πρόθυμη να εκδώσει μια απόφαση που θα εξαιρούσε τις SDF και τις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση από τον «Νόμο του Καίσαρα».

«Το προσχέδιο ήταν έτοιμο και επρόκειτο να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία, υποστηριζόμενη από τα λόμπι της συριακής αντιπολίτευσης στην Ουάσιγκτον, παρενέβη για να αποτρέψει αυτό το βήμα», ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στην ιστοσελίδα «North Press».

Σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή κοντά στα λόμπι της συριακής αντιπολίτευσης στην Ουάσιγκτον, η συριακή αντιπολίτευση προτιμά «να μην έχει ειδική εξαίρεση από τις κυρώσεις στα εδάφη της στην ύπαιθρο του Χαλεπίου [Β/Δ Συρία] σε περίπτωση που αυτή η απόφαση θα σήμαινε παρόμοια εξαίρεση για τους επενδυτές και τις ιδιωτικές εταιρείες στις περιοχές που ελέγχονται από την [υπό κουρδική ηγεσία] AANES [ανατολικά του Ευφράτη]».

«Η Τουρκία και η υποστηριζόμενη από την Τουρκία [ισλαμιστική] αντιπολίτευση πιστεύουν ότι τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ των εδαφών [υπό τον έλεγχο] της αντιπολίτευσης στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και της Τουρκίας επιτρέπουν στην τελευταία, ως μεγάλη χώρα, να εξασφαλίζει όλες τις ανάγκες των βορειοδυτικών εδαφών», πρόσθεσε.

Ως αποτέλεσμα, «η εξαίρεση από τις κυρώσεις δεν θα αλλάξει την πολιτική ή οικονομική εξίσωση για αυτούς [την υποστηριζόμενη από την Τουρκία ισλαμιστική αντιπολίτευση] και αυτός είναι ο λόγος που πιέζουν τον Μπάιντεν να μην λάβει μια τέτοια απόφαση, η οποία θα έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην [υπό κουρδικό έλεγχο] βορειοανατολική Συρία», διευκρίνισε η πηγή.

«Τα λόμπι της Συρίας [αντιπολίτευσης] στην Ουάσιγκτον ζητούν από την [αμερικανική] κυβέρνηση να μην λάβει μια τέτοια απόφαση, με το πρόσχημα ότι οι SDF θα βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να επωφεληθεί από την εξαίρεση, και επομένως ο Νόμος του Καίσαρα θα έχει μικρή αξία», σύμφωνα με η πηγή.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών της Συρίας καταδίκασε την προθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξαιρέσει ορισμένες περιοχές στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Συρία από τον «Νόμο του Καίσαρα».

Ενημερωμένη πηγή είπε στην ιστοσελίδα «North Press» ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αλλαγή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έδωσαν στην Τουρκία μεγαλύτερο περιθώριο να επιβάλει τους όρους της στην Ουάσιγκτον σχετικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά άρθρα