Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπό ρωσικό έλεγχο το λιμάνι της Μαριούπολης – 100 σοροί στη Σούμι

Υπό ρωσικό έλεγχο το λιμάνι της Μαριούπολης – 100 σοροί στη Σούμι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαριούπολη, Ομαδικός Τάφος, Ουκρανία, Ρωσία,

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και 50 ημέρες φαίνεται να μην τελειώνει. Με την προσοχή να είναι στραμμένη στα ανατολικά, οι επιθέσεις συνεχίζονται και οι Ρώσοι ανακοινώνουν ότι έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το λιμάνι της Μαριούπολης.

Την ίδια ώρα, πυραυλικό χτύπημα δέχθηκε ρωσικό καταδρομικό στην Μαύρη Θάλασσα.

Πιθανότατα θέμα ωρών η πτώση της Μαριούπολης, καθώς το λιμάνι της πόλης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Την ίδια ώρα, στη Σούμι, στα βορειοανατολικά, τουλάχιστον 100 σοροί με σημάδια βασανιστηρίων βρέθηκαν μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των Ρώσων στρατιωτών.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των Αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε -σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων- ότι το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά.

Ρωσικές κυρώσεις σε βάρος πολιτικών από ΗΠΑ και Καναδά – Απέλαση Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα

Επιπλέον, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς.

Παράλληλα, προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την απέλαση κορυφαίου Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 16 Απριλίου για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο Κίεβο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με την πηγή.

Θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.

Στο σχέδιο αναφέρθηκε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

Σχετικά άρθρα