Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Μπλίνκεν με Σούκρι στην Ουάσιγκτον για την εμπέδωση των διμερών στρατηγικών σχέσεων

Συνάντηση Μπλίνκεν με Σούκρι στην Ουάσιγκτον για την εμπέδωση των διμερών στρατηγικών σχέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Σάμεχ Σούκρι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του πρώτου στην Ουάσιγκτον για την εμπέδωση των διμερών στρατηγικών σχέσεων.

Ο Σούκρι και ο Μπλίνκεν αντιμετώπισαν μια σειρά από περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, δήλωσε ο Αχμέντ Χαφέζ, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία των συνεχών πολιτικών διαβουλεύσεων και του συντονισμού σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πρόσθεσε ο Χαφέζ.

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ σηματοδοτούν το 2022 την εκατονταετή διπλωματική τους σχέση, που ξεκίνησε το 1922.

Ο Σούκρι ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του την Τρίτη με συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτερου Συμβούλου του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Ντέιβιντ Θορν.

Συμμετείχε σε συμπόσιο στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον, όπου τόνισε το βάθος των στρατηγικών σχέσεων της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ.

Συζήτησε επίσης το όραμα της Αιγύπτου για περιφερειακά ζητήματα και προκλήσεις.

Αργότερα την Τρίτη, ο Σούκρι είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham) στην Ουάσιγκτον σχετικά με τα μέσα ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη συνολική αναπτυξιακή έκρηξη στην Αίγυπτο.

Δεδομένης της επικείμενης φιλοξενίας στην Αίγυπτο της 27ης συνόδου της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27), η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον Νοέμβριο, η συνάντηση εξέτασε τις προσπάθειες των αμερικανικών εταιρειών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στην Αίγυπτο, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το συνολικό αμφίδρομο εμπόριο αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου ήταν 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η τελευταία επίσκεψη του Σούκρι στις ΗΠΑ ήταν τον Νοέμβριο του 2021, όταν είχε συνομιλίες με τον Μπλίνκεν και ξεκίνησε τον πρώτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Αιγύπτου υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Σούκρι και Μπλίνκεν ήταν στα τέλη Μαρτίου στο περιθώριο της Συνόδου της Νεγκέβ στο Ισραήλ.

Σούκρι και Μπλίνκεν εόρτασαν την εκατονταετηρίδα των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου-ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν την Τετάρτη διάφορες πτυχές των στρατηγικών σχέσεων Αιγύπτου-ΗΠΑ καθώς και μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, ενώ συμπληρώνονται 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχει πολλή ιστορία, αλλά, ελπίζω, πολύ καλή ιστορία που μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μαζί τους επόμενους μήνες και χρόνια», είπε ο Μπλίνκεν στα μέσα ενημέρωσης πριν από τη συνάντηση με τον Σούκρι στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν δώρισε στον υπουργό Σούκρι ένα αντίγραφο επιστολής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ουόρεν Χάρντινγκ προς τον βασιλιά της Αιγύπτου Αχμέντ Φουάντ Α΄, με το οποίο αναγνώριζε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Αιγύπτου και την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπλίνκεν έδωσε επίσης στον Σούκρι μια επιστολή από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τσαρλς Χιουζ στον πρώην πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Αμπντέλ Χαλέκ Θαρουάτ Πασά που τον συγχαίρει για την ανεξαρτησία της Αιγύπτου.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Σούκρι υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς διαβούλευσης και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς των διμερών σχέσεων και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση που υπάρχει τώρα μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και τέσσερις δεκαετίες ήταν αμοιβαία επωφελής και πιστεύω ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά για να κάνουμε και οι δύο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση, καθώς και για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες προκλήσεις και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε μόνο μέσω της συνέχισης της συνεργασίας μας και της αλληλεπίδρασής μας», δήλωσε ο Σούκρι πριν από τη συνάντηση.

Η συνάντηση ασχολήθηκε επίσης με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις προοπτικές των δύο χωρών για το θέμα, με τον Σούκρι να τονίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω μιας συνολικής προοπτικής που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των κοινωνιών.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονίζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή καθώς και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των τρεχουσών κρίσεων, είτε σε περιφερειακό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά άρθρα