Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος προμηθεύεται σιτάρι από όπου μπορεί για να μην πεινάσει ο λαός της

Η Αίγυπτος προμηθεύεται σιτάρι από όπου μπορεί για να μην πεινάσει ο λαός της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Επισιτιστική Ασφάλεια, Ινδία ή Μπάρατ, Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι, Τρόφιμα,

Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε συμβόλαια για την εισαγωγή 350.000 τόνων σιταριού από ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων είπε ότι η κίνηση είναι μέρος της στρατηγικής του υπουργείου Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου για την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων σε βασικά προϊόντα.

Το υπουργείο στοχεύει να προμηθευτεί σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνους σιταριού αυτή τη συγκομιδή.

Η ανακοίνωση της Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε τελικές συνομιλίες για την έναρξη εξαγωγής σιταριού στην Αίγυπτο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδήγησε σε διακοπή των εξαγωγών σιταριού από την Ανατολική Ευρώπη και σε αξιοσημείωτο παγκόσμιο πληθωρισμό.

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, βασίζεται στο σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού -βασικής τροφής για τους Αιγύπτιους- με το 80% του σιταριού της να εισάγεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Αίγυπτος εισάγει 12 έως 13 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως, σύμφωνα με το Observatory of Economic Complexity (OEC) για το 2020 -μια διαδικτυακή πλατφόρμα οπτικοποίησης δεδομένων που επικεντρώνεται στη γεωγραφία και τη δυναμική των οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Η Αίγυπτος επιδιώκει επί του παρόντος να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές σιταριού της, στρέφοντας τα μάτια της σε 14 εναλλακτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων μη ευρωπαϊκών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, ο Καναδάς και η Παραγουάη.

Στις αρχές Μαρτίου, η Αίγυπτος επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών σε σιτάρι, φάβα, φακές, ζυμαρικά, αλεύρι, μαγειρικό λάδι, καλαμπόκι και σπασμένο πράσινο σιτάρι για τρεις μήνες.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέθεσε 1,1 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες για την Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων και την Αγροτική Τράπεζα της Αιγύπτου προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προμήθεια τοπικών καλλιεργειών σιταριού από τους αγρότες.

Σχετικά άρθρα