Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε συμβόλαια για την εισαγωγή 350.000 τόνων σιταριού από ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων είπε ότι η κίνηση είναι μέρος της στρατηγικής του υπουργείου Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου για την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων σε βασικά προϊόντα.
Το υπουργείο στοχεύει να προμηθευτεί σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνους σιταριού αυτή τη συγκομιδή.
Η ανακοίνωση της Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε τελικές συνομιλίες για την έναρξη εξαγωγής σιταριού στην Αίγυπτο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδήγησε σε διακοπή των εξαγωγών σιταριού από την Ανατολική Ευρώπη και σε αξιοσημείωτο παγκόσμιο πληθωρισμό.
Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, βασίζεται στο σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού -βασικής τροφής για τους Αιγύπτιους- με το 80% του σιταριού της να εισάγεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Αίγυπτος εισάγει 12 έως 13 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως, σύμφωνα με το Observatory of Economic Complexity (OEC) για το 2020 -μια διαδικτυακή πλατφόρμα οπτικοποίησης δεδομένων που επικεντρώνεται στη γεωγραφία και τη δυναμική των οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.
Η Αίγυπτος επιδιώκει επί του παρόντος να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές σιταριού της, στρέφοντας τα μάτια της σε 14 εναλλακτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων μη ευρωπαϊκών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, ο Καναδάς και η Παραγουάη.
Στις αρχές Μαρτίου, η Αίγυπτος επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών σε σιτάρι, φάβα, φακές, ζυμαρικά, αλεύρι, μαγειρικό λάδι, καλαμπόκι και σπασμένο πράσινο σιτάρι για τρεις μήνες.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέθεσε 1,1 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες για την Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων και την Αγροτική Τράπεζα της Αιγύπτου προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προμήθεια τοπικών καλλιεργειών σιταριού από τους αγρότες.