Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκληματική και η δραστηριότητα σιιτικών ομάδων στο Ιράκ

Εγκληματική και η δραστηριότητα σιιτικών ομάδων στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIS, Διεθνής Αμνηστία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σουνίτες, Τζιχαντιστές,

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ακόμα και εγκλήματα πολέμου στη δραστηριότητα των ένοπλων σιιτικών ομάδων στο Ιράκ οι οποίες μάχονται ενάντια στο σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος. Οι ομάδες, που πολεμούν τους τζιχαντιστές κατηγορούνται ότι προχωρούν συστηματικά σε απαγωγές και τυφλές εκτελέσεις με θύματα Σουνίτες.

Η σεκταριστική διαμάχη στο Ιράκ προκάλεσε και έθρεψε την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, παράλληλα με τον Εμφύλιο στη Συρία. Η στάση του Σιίτη πρωθυπουργού αλ Μαλίκι, είχε αποξενώσει τόσο τον σουνιτικό πληθυσμό που κατέληξαν να βλέπουν με ανοχή τους τζιχαντιστές.

Όταν, το Ισλαμικό Κράτος έφτασε στο τμήμα του Ιράκ, μεταξύ της Βαγδάτης και των κουρδικών περιοχών στον Βορρά, ο ιρακινός στρατός και οι Κούρδοι παρατάχθηκαν με σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής ενάντια στους τζιχαντιστές.
Σε έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι και οι σιιτικές ομάδες προχωρούν σε «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και εγκλημάτων πολέμου».

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί «σε μεγάλο υπεύθυνη την ιρακινή κυβέρνηση» για την δραστηριότητα των ομάδων, λόγω της συνεργασίας της Βαγδάτης με τις ομάδες πολιτοφυλακής, «που κυμαίνεται από σιωπηρή συναίνεση μέχρι συντονισμένες ή ακόμη και κοινές επιχειρήσεις».

Ο Διεθνής Οργανισμός έχει καταγράψει αριθμούς περιστατικών με απαγωγές και δολοφονίες Σουνιτών από τις ομάδες πολιτοφυλακής, που ζητούν τεράστια ποσά ως λύτρα από τις οικογένειες των απαχθέντων.

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι οι εκτελέσεις γίνονται με συστηματικό τρόπο, γεγονός που υποστηρίζεται από φωτογραφίες σορών πυροβολημένες στο κεφάλι και δεμένες πισθάγκωνα.

Σχετικά άρθρα