Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστρία: «Όχι» στην απέλαση Ρώσων διπλωματών – Νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα

Αυστρία: «Όχι» στην απέλαση Ρώσων διπλωματών – Νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, Αυστρία, Διπλωματικό Σώμα, Ουκρανία, Ρωσία, Ρωσική Πρεσβεία,

Η Αυστρία δεν επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών κρατών της ΕΕ και να απελάσει Ρώσους αξιωματούχους, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ άσκησε κριτική στην απόφαση κάποιων κρατών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.

Διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται στη διαδικασία ή έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απέλαση Ρώσων αξιωματούχων.

Μεταξύ άλλων, στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο περιορισμός των δυνατοτήτων διπλωματικής επικοινωνίας σε ένα τόσο πρωτοφανώς δύσκολο περιβάλλον κρίσης είναι μια κοντόφθαλμη κίνηση που θα περιπλέξει περαιτέρω την επικοινωνία μας» και ότι «αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αντίποινα».

«Νομίζω ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι κάθε κράτος ενεργεί μεμονωμένα εδώ», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Zeit im Bild της Αυστριακής Δημόσιας Ραδιοφωνίας το βράδυ της Τρίτης.

Η Σλοβενία, για παράδειγμα, επικαλέστηκε το άρθρο 11 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο της Διπλωματίας, το οποίο επιτρέπει τη μείωση του αριθμού των διπλωματών σε σχέση με τον αριθμό των διπλωματών του κράτους αποστολής.

Δεδομένου ότι η Σλοβενία έχει μόνο οκτώ διπλωμάτες στη Μόσχα, 33 από τους 41 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να εγκαταλείψουν τη Σλοβενία.

Ο Σάλενμπεργκ λέει ότι διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 11.

Ωστόσο, τότε αναμένεται ότι «η Ρωσία θα προβεί σε αμοιβαία πράξη» και θα απελάσει τον ίδιο αριθμό αυστριακών διπλωματών από τη Μόσχα «και de facto η αυστριακή πρεσβεία θα πρέπει να κλείσει την πόρτα».

Μια άλλη επιλογή είναι η απέλαση διπλωματών λόγω δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η Σουηδία θα απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία.

Εάν υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» για κάτι τέτοιο, «θα λάβω τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Ο Σάλενμπεργκ έχει ήδη επικρίνει τη ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη, χαρακτηρίζοντάς την «μηχανή προπαγάνδας».

Σχετικά άρθρα