Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν μεταφέρει 1.300 μισθοφόρους της Wagner από την Λιβύη στην Ουκρανία

Ο Πούτιν μεταφέρει 1.300 μισθοφόρους της Wagner από την Λιβύη στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Λιβύη, Μισθοφόροι, Ουκρανία, Ρωσία,

Η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner απέσυρε περίπου 1.300 μισθοφόρους της από τη Λιβύη μέσω Συρίας για να συμμετάσχουν στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατιωτικού και στρατηγικού εμπειρογνώμονα – συνταγματάρχη Αντέλ Αμπντέλ Κάφι, στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τον Αντέλ Αμπντέλ Κάφι: «Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων μισθοφόρων Wagner που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος είναι περίπου 2.200».

Εξήγησε ότι οι μισθοφόροι της Wagner αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους στον δρόμο που συνδέει την Σύρτη με τη Τζάφρα, ενώ ενίσχυσαν τις θέσεις τους στις στρατηγικές αεροπορικές βάσεις Αλ Τζούφρα και Μπρακ Αλ Σάτι.

Στις 22 Φεβρουαρίου, το κανάλι Panorama της Λιβύης επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή που αποκάλυψε ότι 300 μισθοφόροι Wagner αποσύρθηκαν από το Σουκάνα και το Ουαντάν και κατευθύνονταν νότια.

Ο αριθμός των μισθοφόρων της Wagner στη Λιβύη ποικίλλει ανάλογα την πληροφόρηση, αλλά ο ισλαμιστής επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους Χαλέντ αλ Μίσρι υπολόγισε τον αριθμό τους σε περίπου 7.000, μαζί με 30 αεροσκάφη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι καν σαφές ποιος εκφράζει τη ρωσική πολιτική στη Λιβύη — το Υπουργείο Εξωτερικών ή η Βάγκνερ;».

Ο Νόρλαντ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις αναφορές ότι οι μισθοφόροι μεταφέρονται από τη Λιβύη στην Ουκρανία για να πολεμήσουν υπέρ της Ρωσίας, καθώς και αναφορές για προσπάθειες της Μόσχας να στρατολογήσει ξένους μαχητές εναντίον του Κιέβου.

«Εάν αληθεύει, αυτό αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω κλιμάκωση στον αδικαιολόγητο, απρόκλητο, προμελετημένο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και δείχνει περαιτέρω πώς η ρωσική κυβέρνηση συμβουλεύεται το καταστροφικό, αποσταθεροποιητικό εγχειρίδιό της στην Συρία».

Σχετικά άρθρα