Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισαάκ Χέρτσογκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, Ναφτάλι Μπένετ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Η Αστυνομία τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε όλο το Ισραήλ τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου δύο τρομοκράτες (κεντρική φωτογραφία) που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο συνοριακούς αστυνομικούς στη βόρεια πόλη Χαντέρα.

Σημεία ελέγχου (μπλόκα) δημιουργούνται σε μεγάλες οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα και δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές με έντονη κίνηση.

Οι συνοριακοί αστυνομικοί Γιαζάν Φαλάχ, 19 ετών από την Κάσρα Σαμία και η Σιρέλ Αμπουκαρέτ, 19 ετών από τη Νετάνυα, σκοτώθηκαν κι άλλοι 12 τραυματίστηκαν όταν οι δύο τρομοκράτες με όπλα, μαχαίρια και φορώντας τζάκετ, τους επιτέθηκαν σε έναν κεντρικό δρόμο στην Χαντέρα.

Οι Ισραηλινοί συνοριακοί αστυνομικοί που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των τζιχαντιστών.

Οι τζιχαντιστές ταυτοποιήθηκαν ως Ισραηλινοί Άραβες από την πόλη Ουμ αλ Φαμ και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές στην πόλη όλη τη νύχτα, συλλαμβάνοντας πέντε υπόπτους. Κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά ενώ ερευνούσαν σπίτια στην πόλη.

Οι τρομοκράτες δημοσίευσαν ένα βίντεο στο Facebook πριν από την επίθεση που τους δείχνει να ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και το τρομοκρατικό κίνημα, με ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο αδελφός ενός από τους τρομοκράτες είναι αξιωματικός της αστυνομίας του Ισραήλ.

Δεύτερη επίθεση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος μέσα σε μια εβδομάδα

Η επίθεση στη Χαντέρα έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην Μπερ Σεβά, κατά την οποία τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από έναν Βεδουίνο-Ισραηλινό ένοπλο που πυροβολήθηκε από πολίτες στο σημείο.

Ο τζιχαντιστής που διεξήγαγε την επίθεση της περασμένης εβδομάδας είχε συλληφθεί στο παρελθόν για υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος και η ανακοίνωση του τρομοκρατικού κινήματος το βράδυ της Κυριακής ανέλαβε την ευθύνη και για αυτήν την επίθεση.

Σε συναγερμό ο στρατός

Σε μια μεταμεσονύκτια συνεδρίαση, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, αποφάσισε να καλέσει τέσσερα επιπλέον τάγματα για να ενισχύσει τις υπάρχουσες δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Οι IDF ανησυχούν ότι το τρέχον κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εντός της Πράσινης Γραμμής –που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία τεσσάρων Ισραηλινών την περασμένη εβδομάδα στην Μπερ Σεβά– θα διαχυθεί και στη Δυτική Όχθη και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση με τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης τη Δευτέρα με τον Κοχάβι, τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, τον αρχηγό της Διεύθυνσης Πληροφοριών, υποστράτηγο Ααρών Χαλίβα, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των IDF, ταγματάρχη Οντέντ Μπασυάκ κι άλλους αξιωματούχους ασφαλείας.

Ο Γκαντς διέταξε την εντατικοποίηση των πληροφοριών και των επιχειρησιακών προσπαθειών μεταξύ των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ετοιμότητας των επιχειρήσεων αναχαίτισης σε όλα τα μέτωπα.

Η Αστυνομία του Ισραήλ αποφάσισε τη Δευτέρα να αναπτύξει δυνάμεις της Συνοριακής Αστυνομίας στην Ουμ αλ Φαμ προκειμένου να διατηρήσουν την ειρήνη και να προστατευθεί η δημόσια τάξη, καθώς και να βοηθήσουν σε έρευνες και συλλήψεις εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το KAN news, το αμυντικό κατεστημένο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «διοικητική κράτηση» Αραβο-Ισραηλινών υπόπτων. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας.

Η «διοικητική κράτηση» είναι ένα ειδικό καθεστώς στο Ισραήλ όπου ένας κρατούμενος μπορεί να επιχειρηματολογήσει για την απελευθέρωσή του σε δικαστική διαδικασία, αλλά τα πρότυπα της διαδικασίας δεν προσφέρουν την ίδια προστασία με τις τακτικές ποινικές δίκες.

Ο πρωθυπουργός Μπένετ εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους των δύο αξιωματικών της Συνοριακής Αστυνομίας τη Δευτέρα, λέγοντας «η καρδιά ραγίζει από τους θανάτους των αξιωματικών της Συνοριακής Αστυνομίας Σιρέλ Αμπουκαρέτ και του αείμνηστου Γιαζάν Φαλάχ, οι οποίοι έπεσαν ενώ υπερασπίζονταν τους πολίτες με τα σώματά τους από άθλιους δολοφόνους».

«Δεν θα ξεχάσουμε τον ηρωισμό τους», είπε ο Μπένετ, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

«Μια δεύτερη επίθεση από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό του Ισραήλ απαιτεί από τις δυνάμεις ασφαλείας να προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα απειλή. Και έτσι θα κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση.

«Μαζί θα μπορέσουμε επίσης να νικήσουμε αυτόν τον εχθρό».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των Φαλάχ και Αμπουκαρέτ τη Δευτέρα, λέγοντας «μπροστά στον τρόμο και το μίσος που μας βρίσκει συνεχώς, δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι».

«Η καρδιά πονάει για το τρομερό τίμημα του αίματος που πλήρωσαν ψυχές και οικογένειες, καθώς ολόκληροι κόσμοι καταστράφηκαν από άθλιους δολοφόνους», είπε ο Χέρτσογκ.

«Πρέπει να πολεμήσουμε την εχθρότητα και την τρομοκρατία μέχρι τέλους».

Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης του μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Ιστορικά, σημειώνεται αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του μήνα της μουσουλμανικής καθημερινής νηστείας.

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτησαν την επίθεση

Η Χαμάς και το παλαιστινιακό τρομοκρατικό κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ, και οι δύο δημοσίως αντίθετες στο Ισλαμικό Κράτος, χαιρέτησαν την τρομοκρατική επίθεση την Κυριακή, με τις φατρίες να την αποκαλούν «ηρωική επιχείρηση».

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών του Μαρόκου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη Σύνοδο Κορυφής του Νεγκέβ που φιλοξενεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ στο Σντε Μποκέρ.

Σχετικά άρθρα