Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο χορηγός της 11ης Σεπτεμβρίου χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος

Ο χορηγός της 11ης Σεπτεμβρίου χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 11η Σεπτεμβρίου 2001, ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κατάρ, Τζιχαντιστές,

O ιθυνούν νους και κεντρικός χορηγός των επιθέσεων της 11 ης Σεπτεμβρίου χρηματοδοτεί τώρα και τους τζιχαντιστές που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Χαλίφης Μοχάμεντ Τούρκι αλ Σουμπάι (Khalifa Muhammad Turki al-Subaiy) κεντρικό στέλεχος της Αλ Κάϊντα, είναι ένας τραπεζικός υπάλληλος που ζει στο Κατάρ και ο οποίος φυλακίσθηκε για το ρόλο του στη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά των ΗΠΑ. Εδώ και χρόνια, όμως, κυκλοφορεί ελεύθερος.

Φυλακίσθηκε μόνο για έξι μήνες το 2008 και τώρα κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί τους ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ.

Nέα ντοκουμέντα που διέρρευσαν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και επικαλείται η βρετανική Telegraph αποκαλύπτουν διασυνδέσεις ανάμεσα στον Αλ Σουμπάι και έναν τρομοκράτη χρηματοδότη ο οποίος ενορχήστρωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανατινάζοντας τα αεροπλάνα, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα και βόμβες σωλήνα.

Το Κατάρ έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας δισεκατομμύρια λίρες αγοράζοντας τα Χάροντς και οικοδομώντας το Σάρντ, το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη.

Ειδικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή για περισσότερη έρευνα στις διασυνδέσεις του Κατάρ. Ο κύριος Μάλκομ Ρίφκιντ, ο επικεφαλής του τομέα των μυστικών υπηρεσιών στο βρετανικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε ότι το Κατάρ «πρέπει να επιλέξει ποιοι είναι οι φίλοι του αλλιώς θα ζήσει με τις συνέπειες».

Μία νέα έρευνα που θα δημοσιευτεί τον επόμενο από ένα αμερικανικό think tank έχει ταυτοποιήσει 20 Καταριανούς ως κεντρικούς χρηματοδότες τρομοκρατών. Δέκα από αυτούς βρίσκονται ήδη στις μαύρες λίστες των τρομοκρατών που διαθέτουν ΗΠΑ και Βρετανία.

Τελευταίες έρευνες επίσης αποκαλύπτουν ότι ένας άγνωστος χρηματοδότης, με βάση πάλι το Κατάρ, έστειλε 1,25 εκατομμύρια δολάρια στον Ταρίκ Αλ Χάρτζι, που κατηγορείται ότι είναι επικεφαλής του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε για να ενιχύσει ξένους τζιχαντιστές, στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετοί Βρετανοί, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία.

Μιλούν επίσης και για τον Χαλίντ Σείχη Μοχάμεντ, που έχει χαρακτηριστεί ως ο βασικός αρχιτέκτοντας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και κρατείται στη βάση του Γκουαντάναμο. Έζησε ελεύθερα αρκετά χρόνια το 1990 στο Κατάρ παρά το γεγονός ότι για χρόνια ήταν καταζητούμενος από τους Αμερικανούς για ύποπτες τρομοκρατικές κινήσεις.

Σχετικά άρθρα