Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος»

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία,

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο σήμερα και αύριο τα βλέμματα, καθώς διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7.

Στο επίκεντρο θα τεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και το ντόμινο «παρενεργειών» σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών και χαρακτήρισε λάθος του Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα συμμετάσχει και στις τρεις συνόδους, αποφασισμένος για νέες σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη σκιά των ρωσικών απειλών για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ανακοινώσει «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» και θα παρουσιάσει «την επιπλέον αμερικανική συμβολή» στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία και την υποδοχή των προσφύγων.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά το απόγευμα.

Το ζήτημα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή (25/3).

Οι «27» αναμένεται να ζητήσουν τη συνδρομή των ΗΠΑ, στην προσπάθεια ταχείας απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια, για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται τα κράτη-μέλη.

Η απαίτηση της Μοσχας συνιστά «παραβίαση της σύμβασης», διαμήνυσε το Βερολίνο.

Σκληρή δήλωση Στόλτενμπεργκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Σχετικά άρθρα