Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με καταστροφή και για τις δύο πλευρές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με καταστροφή και για τις δύο πλευρές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαριούπολη, Ουκρανία, Ρωσία, Χάρκοβο,

Την εκτίμηση ότι η ενεργός φάση της ρωσικής εισβολής θα λήξει έως τα τέλη Απριλίου εξέφρασε Ολέκσι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική προέλαση έχει ήδη σταματήσει σε πολλές περιοχές.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς είπε ότι η Ρωσία έχει χάσει το 40% των δυνάμεών επίθεσης, και επίσης υποβάθμισε την προοπτική της Ρωσίας να διεξαγάγει πυρηνικό πόλεμο.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν μεγάλες επιθέσεις αυτή την εβδομάδα ενώ ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις.

Η ανάλυση του Ινστιτούτου συμφωνεί με την εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο είπε την Τρίτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν βαλτωμένα από τις υλικοτεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι δημιουργούνται συνθήκες «αδιεξόδου στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», μια αιματηρή φάση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Το αδιέξοδο πιθανότατα θα είναι πολύ βίαιο και αιματηρό, ειδικά αν παραταθεί.

Η συνθήκη του αδιεξόδου δεν είναι ανακωχή ή κατάπαυση του πυρός.

Είναι μια κατάσταση στον πόλεμο κατά την οποία κάθε πλευρά διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση του πολέμου.

Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες, προειδοποιούν.

Πόλεμος φθοράς

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι Ρώσοι έχουν τον έλεγχο μόνο σε μία πόλη – κλειδί, τη Χερσώνα, ενώ η επίθεση στο Κίεβο, για την οποία ετοιμάζονταν ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ακόμη δεν έχει έρθει.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, συνεχίζει να αντιστέκεται και η Λβιβ παραμένει εν πολλοίς αλώβητη.

Τι έχουν πετύχει οι ρωσικές δυνάμεις; Εκταταμένες καταστροφές ή και πλήρη ισοπέδωση πόλεων που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ουκρανίας (αλλά και τις ρωσικές επιδιώξεις) όπως η Μαριούπολη.

«Η σύγκρουση εξελίσσεται σε έναν πόλεμο φθοράς» σημειώνουν αναλυτές στο CNBC.

Πρόκειται για μία παρατεταμένη μάχη στην οποία οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξαντλήσουν τον αντίπαλο μέσω της κάμψης του ηθικού και των διαρκών απωλειών ανθρώπινων ζωών και πολεμοφοδίων.

Προειδοποιούν δε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με καταστροφή και για τις δύο πλευρές, αλλά και με μεγάλο οικονομικό πόνο για την Ευρώπη.

Κανένας δεν μπορεί να βγει κερδισμένος.

Σχετικά άρθρα