Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί τον Μπάιντεν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί τον Μπάιντεν για τις κυρώσεις στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία, Σι Τζινπίνγκ, Τζο Μπάιντεν,

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Παρασκευή, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Μπάιντεν κατά της επιβολής «σαρωτικών και αδιάκριτων κυρώσεων».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξέσπασε κατά των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις αυτές, μάλιστα, ενδέχεται να επεκταθούν και σε χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εάν πάρουν το μέρος της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άντονι Μπλίνκεν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες κάνει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας. Και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος».

Επίσης, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα σε περίπτωση που βοηθήσει τον Πούτιν στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Παρασκευή, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Μπάιντεν κατά της επιβολής «σαρωτικών και αδιάκριτων κυρώσεων».

Ο Σι ζήτησε από τον Μπάιντεν, σύμφωνα με απολογισμό του τηλεφωνήματος, μια «ψύχραιμη και ορθολογική» προσέγγιση.

«Οι σαρωτικές και αδιάκριτες κυρώσεις θα έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα να υποφέρουν οι λαοί», είπε ο Σι.

«Αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, παραλύοντας την ήδη χειμαζόμενη παγκόσμια οικονομία».

Πρόσθεσε: «Η επείγουσα προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό».

Η παρέμβαση του προέδρου Σι ήρθε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ και τη συνάντηση των 30 χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχει επίσης συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της G7.

Οι ηγέτες όλων των χωρών της G7 -εκτός από την Ιαπωνία- θα βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες. Ο Τζο Μπάιντεν έχει επίσης προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Κινέζος αξιωματούχος: «Εξωφρενικές» οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Επίσης, ανώτερος Κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο (19 Μαρτίου) ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα δυτικά κράτη στη Ρωσία για την Ουκρανία είναι όλο και πιο «εξωφρενικές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λε Γιουτσένγκ αναγνώρισε επίσης την άποψη της Μόσχας για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η συμμαχία δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, «στήνοντας» μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία «στη γωνία».

Η Κίνα δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή δεν την έχει αποκαλέσει εισβολή, αν και έχει εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο.

Το Πεκίνο έχει επίσης αντιταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, οι οποίες, όπως λέει, είναι μονομερείς και δεν εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο εξωφρενικές», δήλωσε ο Λε σε φόρουμ ασφαλείας στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι Ρώσοι πολίτες στερούνται περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό «χωρίς λόγο».

«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα.

»Οι κυρώσεις θα βλάψουν μόνο τους απλούς ανθρώπους, θα επηρεάσουν το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα… και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομία».

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», η οποία, όπως λέει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδαφών, αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του γείτονά της και στη σύλληψη όσων θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του για «συνέπειες» σε περίπτωση που το Πεκίνο παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική επίθεση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι θα σταματήσει την επέκτασή της και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

«Αυτή η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας (από το ΝΑΤΟ) οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη μη ασφάλεια», δήλωσε ο Λε.

«Οι συνέπειες του να στριμώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι ακόμη πιο αδιανόητες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να δεχθεί διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας που θα σταματούσαν κοντά στον μακροχρόνιο στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, όπως θα δείξει ο χρόνος, και η θέση της είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

«Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αβάσιμες κατηγορίες και υποψίες εναντίον της Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που έστειλε ο Σι ήταν ότι η Κίνα ήταν πάντα μια δύναμη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

«Ήμασταν πάντα υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και της εναντίωσης στον πόλεμο», είπε ο Γουάνγκ, επαναλαμβάνοντας ότι η Κίνα θα κάνει ανεξάρτητες κρίσεις.

«Η θέση της Κίνας είναι αντικειμενική και δίκαιη και συνάδει με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών.

»Ο χρόνος θα αποδείξει ότι οι αξιώσεις της Κίνας είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ενώ λέει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προέτρεψε σε διπλωματική λύση της σύγκρουσης.

Οι ειδήμονες λένε ότι η Κίνα μελετά πολύ προσεκτικά την αντίδραση της Δύσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κίνα τρέφει ελπίδες να διεκδικήσει την κυριαρχία της επί της Ταϊβάν.

Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα προκαλούσε μαζική αντίδραση, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Σχετικά άρθρα