Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εύξεινος Πόντος: Τα νερά παρασύρουν νάρκες προς τον Βόσπορο και μετά Αιγαίο

Εύξεινος Πόντος: Τα νερά παρασύρουν νάρκες προς τον Βόσπορο και μετά Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εύξεινος Πόντος, Μαύρη Θάλασσα, Νάρκη, Οδησσός, Ουκρανία, Ρωσία, Στενά του Βοσπόρου,

Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί εδώ και καιρό μέρος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τώρα συνιστά μια νέα απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τόσο οι ουκρανικές Αρχές στο νότο της χώρας, όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρουν ότι τα νερά παρασύρουν νάρκες προς τον Βόσπορο από τη θαλάσσια περιοχή της Οδησσού.

Πρόκειται για μια σημαντική διαδρομή τόσο για την εμπορική ναυτιλία όσο και για τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων, που απειλούνται από τις ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής του Ευξείνου Πόντου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε την αρχή, με την μυστική υπηρεσία (FSB) να κατηγορεί την Ουκρανία για τις νάρκες.

Η FSB δημοσίευσε το Σάββατο το βράδυ προειδοποίηση προς την εμπορική ναυτιλία.

«Όλοι οι πλοιοκτήτες και οι κυβερνήτες καλούνται να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά την πλοήγηση στα νότια και βορειοδυτικά τμήματα της Μαύρης Θάλασσας», ανακοίνωσε η FSB, σύμφωνα με τους Moscow Times.

Η ρωσική μυστική υπηρεσία προειδοποίησε επίσης ότι από τις καταιγίδες στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποσυνδεθεί ορισμένα από τα εξαρτήματα των ναρκών και τώρα παρασύρονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση των ρευμάτων, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετατόπιση των ναρκών προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και στη συνέχεια προς τη Μεσόγειο», τονίζεται.

Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την τοποθέτηση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά επιρρίπτει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να ναρκοθετήσουνε τις θαλάσσιες οδούς της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να παρεμποδιστεί ο εφοδιασμός στον ουκρανικό στρατό», αναφέρει το Κίεβο.

«Πραγματικός κίνδυνος στη θάλασσα: Η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από τον Βόσπορο προς την Οδησσό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ουκρανικές νάρκες» έγραψε στο Facebook ο Αντρίι Κλιμένκο, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Μαύρης Θάλασσας».

Όπως υποστηρίζει ο Ουκρανός αναλυτής, πρόκειται «για άλλη μία επικίνδυνη παραπληροφόρηση από τον εχθρό», αναφέρει η ιστοσελίδα Kyiv Post.

Σχετικά άρθρα