Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ευρωπαίοι τώρα «θυμήθηκαν» ότι υπάρχουν στη Λιβύη πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι Ευρωπαίοι τώρα «θυμήθηκαν» ότι υπάρχουν στη Λιβύη πετρέλαιο και φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λιβύη, Πετρέλαιο, Φατί Μπασάγκα, Φυσικό Αέριο,

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Λιβύη για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους, μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ οι Λίβυοι ελπίζουν ότι αυτό θα συμβάλει στην ώθηση της Ευρώπης να επιταχύνει την επίλυση της κρίσης της χώρας τους για να εξασφαλίσει παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Λιβύη την επόμενη περίοδο για να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου και ενέργειας της, εν μέσω της διαμάχης μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη συνομιλίες μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας ως προς αυτό στο πλαίσιο με επισκέψεις υψηλού επιπέδου για επείγουσα δράση, και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να κινηθούν για να επενδύσουν στο πετρέλαιο της Λιβύης.

Σχόλιο Tribune – Τι ξεχνάνε:

Εξαιτίας της Τουρκίας και της Γερμανίας η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή ενεργειακή όμηρος της Ρωσίας. Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η υπονόμευση των εκλογών στη χώρα από ισλαμιστές, φιλότουρκους, Τουρκολίβυους, Τούρκους και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε συνδυασμό με τις τουρκικές πειρατείες, εμπόδια και πολεμικές απειλές στην Ανατ. Μεσόγειο, σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, έχουν εμποδίσει την Ευρώπη να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η Τουρκία είναι σύμμαχος της Ρωσίας και της Κίνας και σε αυτό το άθλιο παιχνίδι εις βάρος της Δύσης, δηλαδή στη διατήρηση της ενεργειακής ομηρίας της Δύσης, ήταν σε συνεννόηση με το καθεστώς Μέρκελ της γερμανικής ελίτ του Nord Stream 2. Η Τουρκία εμποδίζει να «αντλεί» η ΕΕ ενέργεια από Λιβύη και Ανατ. Μεσόγειο.

Το λιβυκό πετρέλαιο ωθεί σε γρήγορη πολιτική λύση

Λίβυοι οικονομικοί και πολιτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η αυξανόμενη σημασία του λιβυκού πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στις ευρωπαϊκές χώρες να πιέσουν τα ζητήματα στη Λιβύη προς την εξεύρεση γρήγορης πολιτικής λύσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά από τότε που οδήγησε η αστάθεια σε παλαιότερες εποχές σε πολιτοφυλακές και συμμορίες που έλεγχαν κοιτάσματα πετρελαίου ή να διαταράξουν την παραγωγή.

Η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης εξαιτίας της άρνησης παράδοσης της εξουσίας από τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης Φατί Μπασάγκα.

Αναδιοργάνωση του πετρελαϊκού τομέα

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Ιμπραήμ αλ Φιτούρι λέει ότι η ανάγκη της Ευρώπης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο μπορεί να την ωθήσει σε πιέσεις για γρήγορη εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη, καθώς τα πολιτικά ζητήματα και τα θέματα ασφάλειας μπορεί να εμποδίσουν την επιθυμία της Ευρώπης να αξιοποιήσει στο έπακρο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Αλ Φιτούρι περίμενε ότι ο κόσμος δεν θα επιτρέψει να σταματήσει το λιβυκό πετρέλαιο, και αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση των συνθηκών του πετρελαϊκού τομέα, ο οποίος χρειάζεται εργασίες συντήρησης για διυλιστήρια και εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων.

Με τη σειρά του, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας, Σερίφ Αράκιμπ, τόνισε την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, να πραγματοποιηθούν σημαντικές εργασίες συντήρησης και να διερευνηθούν νέα πεδία, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο της Λιβύης στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεψε ότι η οικονομία της Λιβύης θα μπορούσε να σημειώσει βελτίωση στο επίπεδο της ανάπτυξης και των εισοδημάτων εάν αυξάνονταν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Λιβύη έχει εκφράσει προηγουμένως την προθυμία της να αυξήσει την άντληση φυσικού αερίου για την Ευρώπη και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Libyan Oil Corporation, Μουσταφά Σανάλα, η χώρα του επικεντρώνεται στην αύξηση των ρυθμών παραγωγής φυσικού αερίου, ειδικά επειδή η Λιβύη έχει μια στρατηγική τοποθεσία κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά και διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ΕΕ, εξαιτίας των πολιτικών που επέβαλλαν οι Γερμανοί, προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα