Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνα: «Μήνυμα» με αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταιβάν λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες Μπάιντεν-Σι

Κίνα: «Μήνυμα» με αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταιβάν λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες Μπάιντεν-Σι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλανοφόρα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, Ταϊβάν, Τζο Μπάιντεν,

Ως «πρόκληση» μπορεί να εκληφθεί η -ασυνήθιστη- πλεύση κινεζικού αεροπλανοφόρου στα στενά της Ταϊβάν 12 ώρες πριν την συνομιλία Μπάιντεν-Σι.

Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ενώ όπως είπε στο Reuters πηγή που τήρησε την ανωνυμία του, το αεροπλανοφόρο Shandong έπλευσε κοντά στο νησί Κινμέν που ελέγχεται από την Ταϊβάν, και που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κινεζική πόλη Σιαμέν.

«Γύρω στις 10.30 π.μ. το πλοίο εμφανίστηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Κινμέν και φωτογραφήθηκε από έναν επιβάτη σε πολιτική πτήση», είπε η πηγή.

Το Shandong δεν είχε αεροσκάφη στο κατάστρωμά του πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ για μεγάλο μέρος της διαδρομής του, το ακολουθούσε εξ αποστάσεως το αντιτορπιλικό USS Ralph Johnson.

Η Ταϊβάν έστειλε επίσης πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση, είπε η πηγή.

«Έχουμε πλήρη κατανόηση του τι κάνουν τα κινεζικά πλοία και αεροσκάφη στα στενά» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο – αλλά είπε ότι επρόκειτο για πλεύση ρουτίνας.

«Δεν πρέπει να το συνδέσουμε με την επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

»Μπορεί να νομίζετε ότι είναι πολύ ευαίσθητο θέμα.

»Αυτό που είναι ευαίσθητο είστε εσείς, όχι το στενό της Ταϊβάν», είπε ο Ζάο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, το Shandong διέπλευσε τα στενά της μια κίνηση που καταδίκασε η Ταϊβάν ως απόπειρα εκφοβισμού.

Προειδοποιήσεις της Κίνας

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τηρήσουν την αρχή της «μίας Κίνας» και να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων και τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ταϊβάν» ανέφερε πριν μερικές ημέρες o Ζάο απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη σύμβαση αγοράς ενός συστήματος επικοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ταιπέι, η οποία έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, που καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Ζάο είπε ότι η κίνηση αποτελεί σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και υπονομεύει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα