Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για επίδοξους νέους «Λόρενς της Αραβίας»

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για επίδοξους νέους «Λόρενς της Αραβίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κούρδοι, Κωνσταντινούπολη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Επίθεση εναντίον των επίδοξων «Λόρενς της Αραβίας» εξαπέλυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι «θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα και νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή».

Ο Βρετανός T. E. Lawrence, που έμεινε γνωστός ως Λόρενς της Αραβίας, βοήθησε τους αρχηγούς των Αράβων να ξεσηκωθούν και να κηρύξουν τον πόλεμο στις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ειδικά μετά την τεράστια κινηματογραφική επιτυχία του 1960, ο Λόρενς της Αραβίας θεωρείται ακόμα ήρωας σε πολλές αραβικές χώρες. Με λίγα λόγια ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι στο πρόσωπο του Λόρενς της Αραβίας βλέπει το σύμβολο του ανεπιθύμητου, που ανακατεύεται σε μία περιοχή στην οποία κατά τον ίδιο θα πρέπει να υφίσταται μονάχα η τουρκική επιρροή.

«Ο Λόρενς ήταν ένας Βρετανός πράκτορας μεταμφιεσμένος σε Άραβα» ισχυρίστηκε ο «σουλτάνος» Ερντογάν σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, η οποία μάλιστα μαγνητοσκοπήθηκε. «Σήμερα υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι Λόρενς, μεταμφιεσμένοι ως δημοσιογράφοι, άνθρωποι της πίστης, των γραμμάτων και τρομοκράτες» πρόσθεσε.

«Είναι καθήκον μας να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτοί οι μοντέρνοι Λόρενς της Αραβίας είναι αυτοί που έπεσαν θύματα πλάνης από μία τρομοκρατική οργάνωση» πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει ποια τρομοκρατική οργάνωση ακριβώς εννοούσε.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Ερντογάν «ράπισε» το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) που πλέον έχει μετατραπεί σε εχθρό της Τουρκίας, καθώς και τον εξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen).

«Κάνουν μυστικές συμφωνίες, όπως αυτή του Sykes-Picot, κρυπτόμενοι πίσω από την ελευθερία του Τύπου. Πόλεμος για την ανεξαρτησία ή τζιχάντ» τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συμφωνία της Βρετανίας με τη Γαλλία που χώρισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε ζώνες επιρροής.

Ο Λόρενς της Αραβίας, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα με μηχανή το 1935 αποτελούσε το σύνδεσμο μεταξύ των βρετανικών δυνάμεων και των Αράβων επαναστατών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία…

Τα σχόλια του Ερντογάν για το Λόρενς της Αραβίας αναφέρονται στις προσπάθειες να διατηρηθεί το υπάρχον εδαφικό status quo στην Τουρκία, εν μέσω της προέλασης των ορδών του Ισλαμικού Κράτους από την Κομπάνι, στην οποία έχουν αφεθεί στο έλεος του θεού οι Κούρδοι να μάχονται και να σφαγιάζονται.

«Κάθε σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας μας σταμάτησε πριν από έναν αιώνα, όταν τα σύνορα των χωρών της Μέσης Ανατολής επαναπροσδιορίστηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο Ερντογάν και κατέληξε «είναι χρέος μας να το σταματήσουμε».

Σχετικά άρθρα