Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αζέροι καταστρέφουν κάθε Αρμενικό ιστορικό μνημείο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι Αζέροι καταστρέφουν κάθε Αρμενικό ιστορικό μνημείο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Αρχαιολογία, Ναγκόρνο Καραμπάχ,

Στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχουν 4.000 ιστορικά μνημεία, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας μεταξύ αυτών 370 εκκλησίες, 119 φρούρια και άλλα πολλά αρχαία πολιτιστικά μνημεία.

Τα μνημεία αυτά μαρτυρούν την από χιλιετίες Αρμενική παρουσία στην περιοχή.

Με τη λήξη του πολέμου των 44 ημερών, περίπου 2.000 από αυτά τα μνημεία, πέρασαν στην κατοχή των Αζέρων.

Ανάμεσά τους είναι 161 Αρμενικές εκκλησίες, πάνω από 10 παρεκκλήσια, 52 κάστρα και φρούρια και 591 σταυρόπετρες.

Η τύχη τους παραμένει άγνωστη, αφού η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν δεν επιτρέπει στην Unesco, η οποία τα έχει χαρακτηρίσει παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, να τα επισκεφτεί για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Μνημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος Τιγρανακέρτ, που βρίσκεται στο Αρτσάχ και έχει γίνει μερική ανασκαφή, είναι η καλύτερη διατηρημένη πόλη της Ελληνιστικής περιόδου και του Αρμενικού πολιτισμού στον Καύκασο.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται πλέον στα χέρια των Αζέρων.

Η πόλη Τιγρανακέρτ, ιδρύθηκε μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ. και αργότερα υπήρξε κόμβος για τον Πρώιμο Χριστιανισμό με πάνω από 10 επιγραφές στην Αρμενική και στην Ελληνική γραφή, οι οποίες με τη σειρά τους χρονολογούνται μεταξύ 5ου και 7ου αιώνα μ.Χ.

Λόγω της γνωστής τακτικής που ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν και προβαίνει σε καταστροφές κάθε πολιτιστικού μνημείου που μαρτυρά την ιστορική παρουσία των Αρμενίων στην περιοχή, εκφράζεται ο φόβος πως τα μνημεία που αναφέρουμε παραπάνω έχουν βανδαλιστεί από τους Αζέρους.

Σε περιπτώσεις όπου τα μνημεία βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και των διεθνών ΜΜΕ και δεν είναι εύκολο να τα καταστρέψουν οι Αζέροι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη διεθνή κοινότητα, τότε τους αλλάζουν ταυτότητα και τα χαρακτηρίζουν κληρονομιά των «Αλβανών του Καυκάσου».

Η αλλαγή της ταυτότητάς τους, είναι μια ακόμη απόπειρα πολιτιστικής λεηλασίας και καθιστά παράφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και της διεθνούς νομολογίας.

Στην προσπάθειά τους οι Αζέροι να εμφανιστούν παραπλανώντας τη διεθνή κοινότητα, ως ιθαγενής λαός της συγκεκριμένης περιοχής του Αρτσάχ, προβαίνουν ακατάπαυστα σε αλλοίωση της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς με κάθε τρόπο, κυρίως με λεηλασίες και βαρβαρότητες.

Σχετικά άρθρα