Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στον Λουκασένκο και τη σύζυγό του

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στον Λουκασένκο και τη σύζυγό του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντρ Λουκασένκο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία,

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη νέα δέσμη κυρώσεων κατά του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, της συζύγου του και αρκετών Ρώσων «που συνδέονται με κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Γιατί έχει σημασία: Η Λευκορωσία έχει υποστηρίξει την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιτρέποντας την έναρξη επιθέσεων στην Ουκρανία από το έδαφός της.

Μία προηγούμενη δέσμη κυρώσεων στόχευαν τις εξαγωγές τεχνολογίας της Λευκορωσίας και επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις σε οντότητες που έχουν υποστηρίξει τις υπηρεσίες ασφαλείας, τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα της Λευκορωσίας.

Η μεγάλη εικόνα: Ενώ στον Λουκασένκο έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν, το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι τον «επαναπροσδιορίζει», σημειώνοντας ότι στα σχεδόν 30 χρόνια εξουσίας του έχει χρησιμοποιήσει διαφθορά και την επιρροή του για να «παραχωρήσει μοναδικά προνόμια και πλεονεκτήματα στους συνεργάτες του», ενώ στοχοποιεί όσους του έχουν εναντιωθεί.

Στη σύζυγο του Λουκασένκο, Χαλίνα, επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις, «καθώς είναι ανώτερη αξιωματούχος, μέλος της οικογένειας ενός ανώτερου αξιωματούχου ή άτομο στενά συνδεδεμένο με έναν τέτοιο αξιωματούχο που είναι υπεύθυνος ή έχει εμπλακεί σε δημόσια διαφθορά που σχετίζεται με τη Λευκορωσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Λουκασένκο και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ.

Σε αρκετούς Ρώσους επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις για τις διασυνδέσεις τους με την κράτηση και τον θάνατο του πληροφοριοδότη Σεργκέι Μαγκνίτσκι και για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περίπτωση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ογιούμπ Τιτίεφ.

«Οι σημερινές κυρώσεις δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιβάλλουν συγκεκριμένες και σημαντικές συνέπειες σε όσους εμπλέκονται σε διαφθορά ή συνδέονται με κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση η Άνδρεα Γκάκι, διευθύντρια του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Ρωσίας στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε η Γκάκι.

Σχετικά άρθρα