Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Chevron σκοπεύει να ξεκινήσει τη μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας το συντομότερο τον επόμενο μήνα

Η Chevron σκοπεύει να ξεκινήσει τη μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας το συντομότερο τον επόμενο μήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βενεζουέλα, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πετρέλαιο,

Η Chevron είναι έτοιμη να εμπορευτεί πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα εάν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η Chevron Corp. είναι έτοιμη εάν η Ουάσιγκτον χαλαρώσει τις κυρώσεις στο Καράκας για να ενισχύσει τις προμήθειες αργού μετά την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει μια εμπορική ομάδα για την εμπορία πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, είπαν δύο από τους γνωρίζοντες.

Εάν ληφθούν οι εγκρίσεις των ΗΠΑ, η Chevron στοχεύει να επεκτείνει τον ρόλο της στις τέσσερις κοινοπραξίες που μοιράζεται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA, πρόσθεσαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε νέα εξουσιοδότηση θα εξαρτηθεί από το εάν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο θα κάνει περαιτέρω πολιτικά βήματα, ανέφεραν δύο πηγές, όπως η απελευθέρωση περισσότερων φυλακισμένων Αμερικανών και ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Οι προτεινόμενες κινήσεις της Chevron θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και κυρώσεων, τη συρρίκνωση της παραγωγής σε περίπου 755.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα από 2,3 εκατομμύρια bpd το 2016.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την «απελευθέρωση» του πετρελαίου της Βενεζουέλας, ωστόσο, η Chevron έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για τους υπαλλήλους της να λάβουν βίζα, έτοιμοι να κατευθυνθούν στο Καράκας εάν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, μια επιθετική ενέργεια που η Μόσχα χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Chevron σκοπεύει να ξεκινήσει τη μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας σε διυλιστήρια το συντομότερο τον επόμενο μήνα.

Η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα επιτρέπει στο ρωσικό πετρέλαιο, βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, να συνεχίσει να φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 22 Απριλίου.

«Από τότε που απαγορεύτηκαν, το 2019, τα βαρέλια της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Κολομβία και το Μεξικό μείωσαν τις βασικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ρωσικά βαρέλια τροφοδοτούν τα διυλιστήρια του Κόλπου», είπε ένα πρόσωπο που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Η Chevron είχε μειώσει κατά πολύ την παρουσία της στη Βενεζουέλα μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στη χώρα της Νότιας Αμερικής το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάσσουν μια νέα άδεια που θα επιτρέψει στη Chevron να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Βενεζουέλα, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει παρόμοιες εγκρίσεις πετρελαίου έναντι χρέους για την ισπανική Repsol (REP.MC) και την ιταλική Eni SpA.

Η Chevron αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επανέλαβε σε ανακοίνωσή της ότι οι δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και παραμένουν «μια εποικοδομητική παρουσία στη Βενεζουέλα».

Η PDVSA και το υπουργείο Πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα επανεξετάζαμε ορισμένες πολιτικές κυρώσεων εάν τα κόμματα της Βενεζουέλας έκαναν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις (…) προς μια δημοκρατική λύση».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αυτόν τον μήνα, η Ουάσιγκτον επανέλαβε αθόρυβα τη διπλωματική προσέγγιση με τη Βενεζουέλα, έναν στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μαδούρο απελευθέρωσε δύο φυλακισμένους Αμερικανούς και η Ουάσιγκτον επέμενε να ελευθερωθούν και άλλοι.

Ο Μαδούρο εξέφρασε την προθυμία του να επαναλάβει τον διάλογο με την αντιπολίτευση, αφού ανέστειλε τις συνομιλίες στο Μεξικό τον Οκτώβριο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν μια σταθερή δέσμευση για τη συζήτηση ελεύθερων εκλογών.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε στο NBC ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Βενεζουέλα πρέπει να συνδέεται με «συγκεκριμένα βήματα» του Μαδούρο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε θέσει προηγουμένως τη Βενεζουέλα προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική.

Αυτό άλλαξε όταν οι παραγωγοί σχιστόλιθου της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ δεν ενίσχυσαν τις προμήθειες αργού τους όταν ο Λευκός Οίκος τους ζήτησε να το κάνουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, ακόμη και ορισμένοι από τους συναδέλφους του Μπάιντεν, Δημοκρατικούς, όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα ωφελούσε τον σοσιαλιστή πρόεδρο.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ως απάτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 670.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων πέρυσι.

Μία από τις λίγες χώρες που είναι σε θέση να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές είναι η Βενεζουέλα.

Πριν από τις κυρώσεις, το πετρέλαιό της πήγαινε κυρίως στα διυλιστήρια του Κόλπου των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα