Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζ. Ψάκη: Δεν διεξάγονται «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» με τη Βενεζουέλα για αγορά πετρελαίου

Τζ. Ψάκη: Δεν διεξάγονται «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» με τη Βενεζουέλα για αγορά πετρελαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βενεζουέλα, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκολας Μαδούρο, Πετρέλαιο, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία, Τζεν Ψάκη, Τζο Μπάιντεν,

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκη, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι δεν διεξάγονται «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» για την αγορά από τις ΗΠΑ ποσοτήτων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Το Καράκας προ ημερών προχώρησε στην αποφυλάκιση δύο Αμερικανών οι οποίοι κρατούνταν στη χώρα, χειρονομία καλής θέλησης που τροφοδότησε τη σεναριολογία περί αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και πιθανής επανέναρξης των εισαγωγών αργού από το κράτος της Λατινικής Αμερικής, που είναι επί του παρόντος απαγορευμένες.

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ το 2019.

Η Ουάσιγκτον, η οποία δεν αναγνώρισε την επανεκλογή το 2018 του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει επιβάλει στο Καράκας σειρά κυρώσεων για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία, ιδίως εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Πριν από αυτή τη ρήξη, οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός αγοραστής του αργού της Βενεζουέλας.

Το Καράκας θεωρείται μέγας σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή και πρόσφατα επαναβεβαίωσε ότι στηρίζει τη «φίλη» Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος αυτός αύξησε θεαματικά τις τιμές του πετρελαίου, αναζωπυρώνοντας τον διάλογο στις ΗΠΑ για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ειδικά αφού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προσάπτει στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ευθύνες για την ανάφλεξη των τιμών των καυσίμων επειδή κατ’ αυτήν περιορίζει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, κάτι που ο Λευκός Οίκος απορρίπτει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θέλει να εγγυηθεί «τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού», έχει αποδυθεί τελευταία σε ριψοκίνδυνες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η προσφορά.

Αναλυτές θεωρούν ότι θα χρειαστεί a minima να συζητήσει για το ζήτημα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν — που ο Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει πως ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σχετικά άρθρα