Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουκρανία: Ξένοι ακροδεξιοί εθελοντές στο Τάγμα Αζόφ μιλάνε για τον πόλεμό τους ενάντια στον Πούτιν

Ουκρανία: Ξένοι ακροδεξιοί εθελοντές στο Τάγμα Αζόφ μιλάνε για τον πόλεμό τους ενάντια στον Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Μαριούπολη, Ναζί, Νεοναζί, Ουκρανία, Ρωσία, Τάγμα Αζόφ,

Πριν από σχεδόν 80 χρόνια, πιστοί ιδεολόγοι από όλο τον κόσμο συνέρρεαν στην Ισπανία για να πολεμήσουν σε έναν εμφύλιο πόλεμο, υπηρετώντας στις φημισμένες Διεθνείς Ταξιαρχίες από την πλευρά των Δημοκρατικών. Αυτές τις μέρες, οι απόηχοι της Ισπανίας μπορούν να βρεθούν στην Ουκρανία, όπου ξένοι ιδεολόγοι μπορούν τώρα να βρεθούν να πολεμούν τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέχρι στιγμής, η κλίμακα των αλλοδαπών που πηγαίνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στην περίπτωση του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Για παράδειγμα, από τους περίπου 250 εθελοντές στο «Τάγμα Αζόφ», μια παραστρατιωική μονάδα που μάχεται για την ουκρανική κυβέρνηση, 12 είναι ξένοι και 24 ακόμα από το εξωτερικό αναμένεται να φτάσουν σύντομα.

«Δεν είμαστε μισθοφόροι, είμαστε εθελοντές που δεν λαμβάνουμε καθόλου αμοιβή και παλεύουμε για έναν δίκαιο σκοπό», είπε ο Γκαστόν Μπεσόν, ένας πρώην Γάλλος αλεξιπτωτιστής που βοηθά στην επίβλεψη της κοόρτης ξένων του τάγματος.

«Είμαστε αντικομμουνιστές, αλλά το πνεύμα είναι το ίδιο με αυτό των Διεθνών Ταξιαρχιών που πολέμησαν [κατά του Φασισμού] στην Ισπανία τη δεκαετία του ’30».

[σ.σ. Ιδεολογική σύγχυση. Οι ισπανικές διεθνείς Ταξιαρχίες ήταν αριστεροί δημοκρατικοί και κομμουνιστές. Το «Τάγμα Αζόφ» είναι νεοναζί].

Τον Ιούνιο, ο Μπεσόν δημοσίευσε μια έκκληση για ξένους εθελοντές να ενταχθούν στο Τάγμα Αζόφ στη σελίδα του στο Facebook.

«Δεν θα βρείτε τίποτα άλλο εκτός από προβλήματα, πόλεμο, περιπέτεια και ίσως θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό, αλλά σίγουρα θα έχετε υπέροχες αναμνήσεις και θα κάνετε δια βίου φίλους», έγραψε.

«Καθημερινά λαμβάνω δεκάδες αιτήματα να συμμετάσχουν μαζί μας μέσω e-mail, ειδικά από χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία», πρόσθεσε ο Μπεσόν, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μάχης από συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

«Απορρίπτω το 75% από αυτά. Δεν θέλουμε χαρούμενους φανατικούς, τοξικομανείς ή αλκοολικούς.

»Οι εθελοντές πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους το εισιτήριό τους και στη συνέχεια να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στο Κίεβο πριν σταλούν στην πρώτη γραμμή».

Πολλά από τα μέλη του Τάγματος Αζόφ περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ακροδεξιούς Ουκρανούς εθνικιστές.

Φορούν με περηφάνια σύμβολα και χρησιμοποιούν συνθήματα που συνδέονται με νεοναζί, όπως μαύρα μπλουζάκια με τον κελτικό σταυρό.

Οι ultras του ποδοσφαίρου έχουν επίσης ενταχθεί στις τάξεις του τάγματος, το οποίο ιδρύθηκε από την Εθνική Κοινωνική Συνέλευση, μια συνομοσπονδία υπερεθνικιστικών οργανώσεων, καθώς και ουκρανικές ομάδες που αντιτίθενται στην ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Αυτή η ακροδεξιά ιδεολογία είναι που συνεχίζει να προσελκύει ομοϊδεάτες ακτιβιστές από τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά και ακόμη και τη Ρωσία.

Για έναν Ιταλό υπήκοο στο Τάγμα Αζόφ, τον 53χρονο Φραντσέσκο Φ., ο αγώνας στην Ουκρανία του έδωσε μια αίσθηση σκοπού.

«Στα οδοφράγματα του Μαϊντάν ήμουν σαν τον Ε.Τ. [εξωγήινο], που έβρισκα “σπίτι” στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών», είπε ο Φραντσέσκο, ο οποίος κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 80 ήταν συνδεδεμένος με το ακροδεξιό κίνημα της Εθνικής Πρωτοπορίας στην Ιταλία.

«Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έκρηξη του ανατολικού τμήματος της χώρας, δεν μπορούσα να τους εγκαταλείψω [τους Ουκρανούς] για να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη ρωσική απειλή.

»Γι’ αυτό επέλεξα να στρατευτώ και να πολεμήσω».

Στο στρατόπεδό τους στο Μπερντιάνσκ, μια πόλη στην Αζοφική Θάλασσα, περίπου 80 μίλια νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, μέλη του τάγματος παρατάχθηκαν μια μέρα πρόσφατα, φορώντας όλοι μπαλακλάβες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους φοβούμενοι τις επιπτώσεις σε περίπτωση που αναγνωριστούν.

Με εντολή του διοικητή τους, έτρεξαν προς ένα φορτηγάκι που επρόκειτο να τους μεταφέρει σε ένα πεδίο βολής.

Στο δρόμο τους για την πρακτική σκοποβολής και τους ελιγμούς, οι μαχητές απέτισαν φόρο τιμής στον Ιταλό σύντροφό τους Φραντσέσκο Φ. τραγουδώντας έναν ύμνο προς τιμήν του Μουσολίνι.

Ο Φραντσέσκο, τον οποίο όλοι αποκαλούν «Ντον» ή «θείος», μάχεται με το ψευδώνυμο «de guerre Stan».

Ο Φραντσέσκο Φ. καθόταν δίπλα στον Σεβέριν, έναν 20χρονο Σουηδό εθελοντή που έχει ένα τατουάζ στον δικέφαλο του που μοιάζει με bodybuilder με την επιγραφή «γιος του Odin».

Ένα σφυροκόπημα εθνικιστικό ροκ τραγούδι που ονομάζεται «Death to the Enemy» έπαιζε από ένα κινητό τηλέφωνο και τα μέλη του τάγματος προσέβαλλαν εναλλάξ τον ανδρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο πεδίο βολής, ένας Σουηδός εκπαιδευτής πρόσφερε εκπαίδευση στον αστικό πόλεμο.

Ο άνδρας, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, ήταν ντυμένος στα μαύρα, ξυρισμένος, αδύνατος και μυώδης

«Ήρθα να σε εκπαιδεύσω στις πιο δύσκολες τακτικές, τον αστικό πόλεμο».

«Θα σου δείξω πώς να διαρρήξεις ένα κτίριο, να το πάρεις και, αν είσαι τυχερός, να βγεις ζωντανός από αυτό».

Ο Mikael Skillt είναι ίσως ο πιο γνωστός ξένος μαχητής του τάγματος.

Αυτός ο Σουηδός ελεύθερος σκοπευτής, με επταετή εμπειρία στον Σουηδικό Στρατό και τη Σουηδική Εθνοφρουρά, ήταν μέλος του νεοναζιστικού κόμματος Svenskarnas στη Σουηδία.

Είναι ένας από τους λίγους μαχητές που δέχτηκε να μιλήσει χωρίς να καλύψει το πρόσωπό του.

Υποτίθεται ότι έχει επικήρυξη 5.000 ευρώ (80.000 γριβνά) στο κεφάλι του από φιλορωσικά στοιχεία.

Αυτό το ποσό στην Ουκρανία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο μισθό.

«Μπορούν να έρθουν να με πάρουν αν θέλουν. Πολεμώ ενάντια στους ηλίθιους που πιστεύουν σε αυτά που λέει ο Πούτιν», δήλωσε.

«Στη Μαριούπολη, ένας ελεύθερος σκοπευτής προσπάθησε να με πυροβολήσει από ένα παράθυρο.

»Αφού τον εντόπισα, περίμενα μέχρι να ξεσκεπαστεί λίγο και μετά πάτησα τη σκανδάλη.

»Απλώς δεν είχε καμία ελπίδα», είπε ο Skillt.

Ντυμένος με τα καμουφλάζ μάχης, ο Skillt εξήγησε τι τον ώθησε να καταταγεί στο Τάγμα Αζόφ:

«Είδα στην τηλεόραση ελεύθερους σκοπευτές να σκοτώνουν πολίτες και εθνικιστές στην πλατεία Maidan, οπότε αποφάσισα να συμμετάσχω».

Ομολόγησε ότι βγαίνει βιαστικά από τη μάχη. «Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο όταν η καρδιά σου χτυπά σαν τρελή και βλέπεις όλες αυτές τις σφαίρες να πετούν γύρω και να αναπηδούν στο έδαφος κοντά σου».

Ο Muran, ένας νεαρός Ρώσος που πολεμά επίσης με το Τάγμα Αζόφ, είπε ότι ήρθε στην Ουκρανία επειδή ήθελε να βοηθήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Πούτιν.

Δεν ξέρει αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία, καθώς θεωρείται πλέον προδότης.

«Προτιμώ να ανατινάξω τον εαυτό μου με χειροβομβίδα παρά να με πιάσουν ζωντανό», είπε ο 24χρονος μασκοφόρος από τα Ουράλια Όρη.

Πηγή: eurasianet

Σχετικά άρθρα