Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Βέλγιο δεν εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια

Το Βέλγιο δεν εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέλγιο, Ενέργεια, Ουκρανία, Πυρηνική Ενέργεια, Ρωσία,

Η αύξηση τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει το Βέλγιο να εγκαταλείψει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025 όπως είχε προγραμματιστεί και να επεκτείνει τη λειτουργία δύο από τους επτά αντιδραστήρες του.

Ερωτηθείς σήμερα το πρωί από το δημόσιο ραδιόφωνο RTBF, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο βρισκόταν στη διαδικασία «επαναξιολόγησης» της στρατηγικής του εν όψει ενός γεωπολιτικού πλαισίου «εντελώς διαφορετικού» από αυτό που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στις 23 Δεκεμβρίου, τα επτά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν συνάψει μια συμφωνία που προέβλεπε την εύνοια του σεναρίου διακοπής λειτουργίας των επτά αντιδραστήρων το αργότερο το 2025, υπό προϋποθέσεις.

Ωστόσο, δεν είχαν αποκλείσει το «σχέδιο Β» της διατήρησης ισχύος 2 γιγαβατώρων (δηλαδή δύο αντιδραστήρων) σύμφωνα με την ενεργειακή «ασφάλεια εφοδιασμού» και τον «έλεγχο των τιμών».

Η κυβέρνηση επρόκειτο να προβεί σε νέα αξιολόγηση με βάση μια έκθεση που αναμένεται στις 18 Μαρτίου σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού μετά το 2025.

Ωστόσο, σήμερα το κόμμα Ecolo-Groen, ένθερμος υπερασπιστής του πρώτου σεναρίου εντός του συνασπισμού, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι οι δύο βασικές παράμετροι (εγγυημένη ασφάλεια και ελεγχόμενες τιμές) αποδυναμώθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

«Σήμερα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι τιμές αυξάνονται και ότι η ανεξαρτησία του εφοδιασμού δεν είναι πλέον εγγυημένη, και επομένως είναι λογικό να αναρωτηθούμε εάν η ίδια ερώτηση (των προϋποθέσεων για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, σημείωση του συντάκτη) δεν αξίζει άλλη απαντήστε», δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ο Ζαν Μαρκ Νολέ, συμπρόεδρος της Ecolo.

Διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να συζητηθεί «χωρίς ταμπού» και ότι το κόμμα του δεν απαιτεί πλέον το «Α» να παραμένει το σενάριο προτεραιότητας.

«Δεν θα κολλήσουμε στην ιεραρχία που ορίστηκε στην κυβερνητική συμφωνία και επιβεβαιώθηκε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Νολέτ.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνεται υπόψη», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος για την Ενέργεια Tinne Βαν ντερ Στρέτεν.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των φόβων για διακοπές στις εξαγωγές από τη Ρωσία.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ή το 45% των εισαγωγών της και το 40% της συνολικής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Ντε Κρο, το Βέλγιο δεν εξαρτάται τόσο από αυτή τη μοναδική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά η Ρωσία είναι ένας «λιγότερο αξιόπιστος» εταίρος, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αποσύνδεσης από τη Ρωσία από ενεργειακή άποψη», πρόσθεσε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος ηγέτης.

Σχετικά άρθρα