Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά τη Μόσχα «πέταξε» στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά τη Μόσχα «πέταξε» στο Βερολίνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Γερμανία, Γιαΐρ Λαπίντ, Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, Ρωσία,

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, πέταξε στο Βερολίνο αμέσως μετά τη συνάντηση το Σάββατο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για τρεις ώρες.

Ο Μπένετ έχει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, ο Μπένετ και ο Πούτιν συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των Ισραηλινών και των εβραϊκών κοινοτήτων ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Ο Μπένετ ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν και τον τηλεφώνησε πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συντόνισε εκ των προτέρων το ταξίδι του στη Μόσχα με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία – χώρες που συμμετέχουν και στις συνομιλίες για το Ιράν.

Ο Μπένετ μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ενδέχεται να επισκεφθεί και το Παρίσι μετά το Βερολίνο, ανέφερε το KAN News.

Η Τουρκία επίσης ενημερώθηκε, καθώς η πτήση του Μπένετ πέρασε πάνω από το έδαφός της.

Επιπλέον, Πούτιν και Μπένετ συζήτησαν και για τις συνομιλίες με το Ιράν, με τον τελευταίο να τονίζει ότι το Ισραήλ αντιτίθεται στην επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015, που είναι και ο στόχος των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπέβαλε νέες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν στη Βιέννη το Σαββατοκύριακο, ζητώντας γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν θα εμποδίσουν τις συναλλαγές με την Τεχεράνη.

Αυτή η απαίτηση ήρθε καθώς οι πλευρές είπαν ότι η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 ήταν κοντά.

Η Ιερουσαλήμ επικρίνει πολύ τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επαρκώς ούτε για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ αίρει τις κυρώσεις που θα κάνουν την Ισλαμική Δημοκρατία να «ξεπλυθεί» με μετρητά που θα τα διοχετεύσει στους πολέμους που διεξάγουν οι πληρεξούσιοί της στη Μέση Ανατολή.

Ο Πούτιν και ο Μπένετ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον «μηχανισμό αποσύγκρουσης» στη Συρία, ανέφερε το Channel 12 News, δηλαδή τη συνεννόηση μεταξύ Μόσχας και Ιεροσολύμων για να μην ανταλλάξουν κατά λάθος πυρά στο συριακό μέτωπο.

Η Ιερουσαλήμ συντονίζεται με τη Μόσχα πριν από αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός είναι η κυρίαρχη δύναμη.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ιερουσαλήμ προσπαθεί να εξισορροπήσει τη σημασία της εθνικής ασφάλειας του συντονισμού με τη Μόσχα με την ισχυρότερη στρατηγική συμμαχία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και την υποστήριξη της δημοκρατίας και της διεθνούς τάξης.

Το Ισραήλ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και στη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά ο Μπένετ ήταν επιφυλακτικός να πει οτιδήποτε για τη Ρωσία.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του, εξέφρασε την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό και κάλεσε για διαπραγματεύσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης μιας δημοκρατίας που συναντήθηκε με τον Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν 10 ημέρες.

Ο Μπένετ αναχώρησε από το Ισραήλ νωρίς το πρωί του Σαββάτου για το ταξίδι, το οποίο προγραμματίστηκε αφού μίλησε με τον Πούτιν την Τετάρτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει μιλήσει δύο φορές με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπένετ να προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ των πλευρών.

Ο Μπένετ και ο υπουργός Οικοδομών και Κατασκευών Ζέεφ Έλκιν, ο οποίος υπηρέτησε ως μεταφραστής, τηρούν και οι δύο το εβραϊκό Σάββατο. Η πτήση το Σάββατο δείχνει ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη εθνικής ασφάλειας.

Ο Έλκιν έχει μεταφράσει τον Πούτιν για πρωθυπουργούς σε συναντήσεις για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο γεννημένος στο Χάρκοβο Ισραηλινός υπουργός έχει έναν αδελφό στην Ουκρανία και φέρεται να του προσφέρθηκε μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο από τον Ζελένσκι μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Εϋάλ Χουλάτα, η διπλωματική σύμβουλος Σιμρίτ Μέιρ και ο εκπρόσωπος Ματάν Σίντι συνόδευσαν επίσης τον Μπένετ στη Μόσχα.

Σχετικά άρθρα