Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στόλτενμπεργκ: Οι μέρες που έρχονται πιθανόν χειρότερες για την Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Οι μέρες που έρχονται πιθανόν χειρότερες για την Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία,

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες» για την Ουκρανία δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Κουλέμπα.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ και ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει.

»Αυτή είναι η χειρότερη στρατιωτική επιθετικότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι στόχος επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες, αλλά και «ανεύθυνοι» βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο.

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες με περισσότερους θανάτους, περισσότερο πόνο και καταστροφή» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και το βαθύ σεβασμό τους για το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τη νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, ένα τίμημα που ήδη πληρώνει τώρα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και ενίσχυσαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία βοηθώντας τη να αμυνθεί.

«Αυτός είναι ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και συνέχισε:

«Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία χωρίς όρους και να εμπλακεί σε μια έξυπνη διπλωματία τώρα».

Υπογράμμισε, επίσης, τις «μακροχρόνιες επιπτώσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια»

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις δυνάμεις αποτροπής και άμυνάς του, σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, με χιλιάδες πρόσθετα στρατεύματα από τη βόρεια Αμερική στα ανατολικά της Συμμαχίας, με 130 αεροσκάφη και 200 πλοία από το Βορρά ως τη Μεσόγειο σημείωσε, προειδοποιώντας:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε και την τελευταία σπιθαμή νατοϊκού εδάφους».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και δεν θα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, εξηγώντας ότι έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο και με πολύ περισσότερο ανθρώπινο πόνο.

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει ζώνες απαγορευμένων πτήσεων (No flight zones) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του, ούτε στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε στον εναέριο χώρο της, διότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και με πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναζητά έναν πόλεμο με τη Ρωσία» είπε ξεκάθαρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να επαναδημιουργήσει σφαίρα επιρροών και να αρνηθεί το δικαίωμα άλλων χωρών να διαλέγουν τον δρόμο τους.

Εξάλλου, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζήτησαν την ανάγκη να στηρίξουν χώρες εταίρους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ κρατά ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας για να αποφευχθεί κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας.

«Ο Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και δυνατό από ποτέ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συμμετείχαν με φυσική παρουσία και οι υπουργοί εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Σχετικά άρθρα