Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σερβία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Σερβία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βαλκάνια, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία,

Η Σερβία υπερψήφισε στην Γενική συνέλευση του ΟΗΕ την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόκειται για μερική αναθεώρηση της στάσης της Σερβίας μιας και μέχρι σήμερα το Βελιγράδι επικαλούμενο την αρχή της ουδετερότητας και τα εθνικά συμφέροντα απέφευγε να καταδικάσει την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος στον ΟΗΕ δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε φόβους ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον που θα ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα για την υπεράσπιση των σερβικών εθνικών συμφερόντων.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την κατάργηση του ψηφίσματος 1244 του 1999 που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

«Χωρίς το ρωσικό βέτο το ψήφισμα του 1999 θα τεθεί εκτός ισχύος, η Σερβία θα απολέσει του νομικού δικαιώματος να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και το Κόσοβο θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και από τις πέντε χώρες της ΕΕ που σήμερα δεν το αναγνωρίζουν» εκτίμησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βοηθήσει το Κόσοβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε μη φιλική την στάση αυτή της Τουρκίας και ανήγγειλε νότα διαμαρτυρίας από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα