Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μαριούπολη σε πολιορκία – Χιλιάδες Έλληνες στην πόλη

Η Μαριούπολη σε πολιορκία – Χιλιάδες Έλληνες στην πόλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ελληνικό Προξενείο Μαριούπολης, Μαριούπολη, Ουκρανία, Ρωσία, Τάγμα Αζόφ,

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους των αυτονομιστών του Ντονέτσκ δηλώνει πως «σήμερα θα περικυκλώσουμε τη Μαριούπολη» με τον απεσταλμένο του OPEN να μεταδίδει πως η πόλη είναι χωρίς ρεύμα και υπολειτουργούν οι επικοινωνίες.

«Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μην υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός» προειδοποιεί ο εκπρόσωπος στο Russia24 και αναφέρει πως έχει προβλεφθεί να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι άμαχοι».

Τέλος, επισημαίνει προβλήματα τροφοδοσίας στον στρατό.

Στο μεταξύ, όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ σήμερα, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ:

Ύστερα από την χθεσινή μεταφορά των γραφείων του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης σε άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη για λόγους ασφαλείας και δεδομένου ότι η εκτροπή των σταθερών τηλεφώνων παρουσίασε δυσκολίες λόγω των συνθηκών, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο, να κάνουν χρήση και των κατωτέρω τηλεφωνικών αριθμών: 00380962681282, 00380982852454.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γενικού Προξενείου.

Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (00380967047885) και η ηλεκτρονική διεύθυνση (grgencon.mar@mfa.gr) λειτουργούν κανονικά.

Ανησυχία για τους Έλληνες

Τεράστια ανησυχία για τις πολυπληθείς κοινότητες Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης αλλά και για όλους τους κατοίκους της συγκεκριμένης γωνιάς της Ουκρανίας εκφράζει στο ethnos.gr o διεθνολόγος – οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης, ο οποίος τα τελευταία 28 χρόνια ζει και εργάζεται στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κυρίως σε Ρωσία και Ουκρανία.

Όπως αναφέρει, τη Μαριούπολη υπερασπίζεται το σκληρό ουκρανικό τάγμα του Αζόφ, με το οποίο οι Ρώσοι είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.

Το τάγμα του Αζόφ ναρκοθετεί αυτή την στιγμή οικοδομικά τετράγωνα της Μαριούπολης.

Αν τα μέλη του τάγματος επιλέξουν να πολεμήσουν μέχρι ενός, δεν μπορούν να αποκλειστούν ακόμα και εκατόμβες νεκρών.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Έλληνες της περιοχής.

»Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές των ανατολικών επαρχιών πήραν υπό τον έλεγχό τους, άλλα τέσσερα ελληνικά χωριά.

»Αυτήν τη στιγμή ο δρόμος μέχρι τη Μαριούπολη είναι ανοιχτός.

»Κατανοώ το ότι οι Ουκρανοί έχουν επιλέξει να οχυρώνονται μέσα στις πόλεις.

»Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι για ποιο λόγο δεν επιτρέπουν στους αμάχους να τις εγκαταλείψουν», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ευτυχίδης.

Το ναζιστικό τάγμα Αζόφ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δημόσιες καταγγελίες τόσο στα social media όσο και σε συνεντεύξεις κατοίκων της Μαριούπολης σε τηλεοπτικούς σταθμούς όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Η Μαριούπολη, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου ζουν χιλιάδες ρωσόφωνοι -μεταξύ τους και χιλιάδες Έλληνες Ομογενείς- είναι μια από τις περιοχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, αναπτύσσει την φρικιαστική του δράση το τάγμα Αζοφ, το ναζιστικό παραστρατιωτικό τάγμα που αποτελεί επίσημα τμήμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το Τάγμα Αζοφ χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας τους κατοίκους της περιοχής.

Κάτοικος της Μαριούπολης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να φύγει κανείς από εκεί καθώς στους δρόμους κυκλοφορεί «η ταξιαρχία Αζοφ, που είναι Ουκρανοί φασίστες, και άμα σε πιάσουν σε σκοτώνουν».

Σχετικά άρθρα