Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουκρανία: Σε πολιορκία το Κίεβο – Μάχες παντού

Ουκρανία: Σε πολιορκία το Κίεβο – Μάχες παντού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίεβο, Ουκρανία, Ρωσία,

Σφοδρά πυρά σημειώνονται σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αλλά και στα περίχωρά της, ενώ δύο πύραυλοι έπληξαν περιοχές νοτιοδυτικά της πόλης του Κιέβου.

Ένας από τους πυραύλους έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ ένας άλλος έπληξε σύμπλεγμα κατοικιών.

Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά σύμφωνα με διασώστη τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Επίσης, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής 198 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ενώ περισσότεροι από 1.115 τραυματίστηκαν.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο.

Μάχες μαίνονται…

Ωστόσο, οι μάχες μαίνονται σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικλάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου στα βόρεια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτούπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας τόνισε ότι οι μάχες μαίνονται στην πρωτεύουσα και στο νότο της χώρας και ότι ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιτυχώς τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μικρές ομάδες ρωσικών δυνάμεων προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Κίεβο και συμμετείχαν σε μάχες με τα ουκρανικά στρατεύματα.

Είπε ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας και να καταστρέψει την ηγεσία της χώρας, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία δεν άντεξε απλώς. Η Ουκρανία κερδίζει», είπε ο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα άλλωστε, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σημείο, ενώ σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά όπλων.

Ζελένσκι: Υπερασπιστείτε το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη, καθώς ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση.

Σε νέο μήνυμά του από το κέντρο της πρωτεύουσας ζήτησε να μην πιστεύει ο λαός τα fake news και διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα.

Μεντβέντεφ: Πότε θα ολοκληρωθεί η εισβολή

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα ολοκληρωθεί όταν η Ρωσία θέσει σε πλήρη έλεγχο την κατάσταση στον Ντονμπάς.

Κι άλλες μάχες

Μάχες διεξάγονται στην περιοχή Βασίλκιβ στα νοτιοδυτικά περίχωρα, όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο Ομπολόν, βόρειο προάστιο του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του Mετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε ρωσική επίθεση σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου.

Μακρόν: Ο πόλεμος θα διαρκέσει

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, «αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν».

«Αυτό που περνάμε δεν θα είναι χωρίς διαρκείς συνέπειες», τόνισε μεταξύ άλλων το πρωί του Σαββάτου στην Αγροτική Έκθεση.

Εκκενώθηκε η ελληνική Πρεσβεία

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε με τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και τους δημοσιογράφους που για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν εκεί να εγκαταλείπουν.

Ανάμεσα σε αυτούς και η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά.

Δώδεκα ώρες μετά η αυτοκινητοπομπή είχε διανύσει 500 χιλιόμετρα και βρισκόταν στα σύνορα με την Μολδαβία.

Συναγερμός στη Ζαπορίζια

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ζαπορίζια.

Στρατιωτικοί απομακρύνουν τον κόσμο από τα σπίτια και τους ζητούν να μεταφερθούν σε καταφύγια μετά τις πληροφορίες για κατάληψη της Μελιτούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι σειρήνες στη Ζαπορίζια ήχησαν για πρώτη φορά το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε ο απεσταλμένος στην ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη.

Πρόσθεσε ότι η συσκότιση που επικράτησε τη νύχτα ήταν κάτι πρωτοφανές.

Ακόμα και ο φακός που κάποιοι κρατούσαν έπρεπε να είναι κλειστός, τόνισε.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης έδωσε ανταπόκριση από το καταφύγιο του ξενοδοχείου που διαμένει η αποστολή στη Ζαπορίζια.

Όπως είπε η ατμόσφαιρα από χθες το απόγευμα ήταν βαριά. Άρχισαν να ετοιμάζονται τα καταφύγια, καθώς σε απόσταση 120 χλμ στη Μελιτούπολη μαίνονταν μάχες.

Σχετικά άρθρα