Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν τα «έχωσε» στο ΝΑΤΟ – Τι απάντησε ο Τσαβούσογλου για τα Στενά

Ο Ερντογάν τα «έχωσε» στο ΝΑΤΟ – Τι απάντησε ο Τσαβούσογλου για τα Στενά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαρδανέλια (Ελλήσποντος), Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Στενά του Βοσπόρου, Συνθήκη του Μοντρέ, Τουρκία,

Κριτική σε ΝΑΤΟ και Δύση άσκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις για αποτίμηση της κατάστασης στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα.

»Η προσέγγιση της Ευρώπης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας.

»Το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν συμβουλές και να λένε τις απόψεις τους στην Ουκρανία χωρίς να της προσφέρουν πραγματική στήριξη.

»Αυτές οι καταδίκες και οι συμβουλές δεν θα έπρεπε να γίνονται μόνο για το θεαθήναι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση μιας και έχει σημαντικά συμφέροντα στις σχέσεις της και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, ενώ χθες φάνηκε να γέρνει… δυτικά με κάποιες επιφυλάξεις.

Ο Μπορέλ μίλησε με τον Τσαβούσογλου

Την Παρασκευή ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «για τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό για να τερματίσουμε αυτήν την απαράδεκτη επιθετικότητα το συντομότερο δυνατό», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

Τι απάντησε τη Τουρκία για τα Στενά

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, πήρε θέση για το ουκρανικό αίτημα προς την Άγκυρα να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια ώστε να μην έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ρωσικά πολεμικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία, λόγω μιας ρήτρας σε μια διεθνή συνθήκη που επιτρέπει στα σκάφη να επιστρέφουν στη βάση τους.

Σε δηλώσεις του στο Καζακστάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία εξετάζει το αίτημα του Κιέβου αλλά είπε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της Συνθήκης να επιστρέφει πλοία της στη βάση τους, σε αυτήν την περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα.

Άρα ακόμη κι αν η Τουρκία αποφασίσει έπειτα από μια νομική διαδικασία να δεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, είπε, η απαγόρευση θα ισχύει μόνο στην αντίθετη κατεύθυνση, από τις βάσεις τους προς τη Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα