Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Κίεβο – Σε τέσσερα μέτωπα η πολιορκία

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Κίεβο – Σε τέσσερα μέτωπα η πολιορκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίεβο, Ουκρανία, Ρωσία,

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι μπήκαν στο Κίεβο. Μάχες μαίνονται στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ανταποκριτές ξένων μέσων και απλοί πολίτες με αναρτήσεις τους στα social media αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα στο Κίεβο, την ώρα που τα ρωσικά τανκς πολιορκούν την πρωτεύουσα και σφοδρές μάχες μαίνονται στα βόρεια της πόλης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδει πως μάχες μαίνονται σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, ενώ ακούγονται ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

Ρωσικά στρατεύματα κινούνται ήδη προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται επίθεση με πυραύλους, κάτι που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ουκρανικές Αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα πυραυλικά πλήγματα, μετέδωσε και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Επίσης, οι ουκρανικές Αρχές αναμένουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Η ίδια λίγο αργότερα δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατάσχεσαν δύο ουκρανικά άρματα μάχης, άλλαξαν τις στολές τους με αντίστοιχες του ουκρανικού στρατού και με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου. «Τους ακολουθούν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αερομεταφερόμενες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ανατίναξαν γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Τέτεριβ στο Ιβανκίβ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η κίνηση αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς την πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το CNN.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπολόγισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Ουκρανία μέσω των συνόρων με τη Λευκορωσία απέχουν μόλις 32 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Στο νότιο τμήμα της χώρας οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται με στόχο -όπως φαίνεται- να φτιάξουν ζώνη ελεγχόμενη από τους ίδιους στο παραλιακό μέτωπο.

Από τα νότια οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Κριμαία, από τα δυτικά από την περιοχή της Χερσόνας και από τα ανατολικά από το Μελιτοπόλ ασκώντας ασφυκτική πίεση στην Μαριούπολη

Ουκρανικά εδάφη έχουν ήδη περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, όπως ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, αλλά και το στρατηγικής σημασίας νησί στη Μαύρη Θάλασσα «Φιδονήσι», με τους Ουκρανούς στρατιώτες να μην δέχονται να παραδοθούν και να σκοτώνονται όλοι, όπως ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ολομέτωπη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά μετέδωσε ότι δυνατές εκρήξεις ακούγονται από τις 4 τα ξημερώμτα και στο κέντρο του Κιέβου ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο, υπάρχουν τρεις τραυματίες σε κατοικημένη περιοχή.

Από τη Ζαπορίζγια ο Γιώργος Σιδέρης μεταδίδει ότι μάχες μαίνονται στα περίχωρα, ενώ μέσα στην πόλη, παρά το μούδιασμα, από τις 8 πάνε στις δουλειές τους καθώς ανακοινώθηκε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στρατιωτικές φάλαγγες και συστοιχίες αντιαεροπορικών είναι ορατές παντού, ενώ ουκρανικές πηγές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν νεκροί από την ρουκέτα που έπληξε στις 4.25 τα ξημερώματα κατά συνοριοφυλάκων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στην περιοχή Νταρνίτσκι του Κιέβου.

Από τα συντρίμμια χτυπήθηκε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Στρατιωτικοί στόχοι δέχθηκαν πλήγματα σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και καταστράφηκαν σημαντικές υποδομές, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέσα και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στην πρωτεύουσα, αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο στρατός ανατίναξε γέφυρα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, για να ανακόψει την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Απώλειες

Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω 300 τραυματίστηκαν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι, κηρύσσοντας γενική επιστράτευση, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του «αφέθηκε μόνη», και ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του.

Παράλληλα είπε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο και κάλεσε τους κάτοικους να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Ρωσικά στρατεύματα

Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χάρκοβο και Ντονέντσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Επίσης μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας, στις περιοχές των αυτονομιστών στα ανατολικά και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.

Σημείωσε επίσης ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

«Παραδοθείτε»

Το Κρεμλίνο κάλεσε την κυβέρνηση του Ζελένσκι να παραδοθεί, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε χθες, την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την εγγύηση εγκατάστασης ενός ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Την ίδια ώρα, η οργή της Δύσης μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη μεταφράζεται σε σκληρές κυρώσεις προς τη Μόσχα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν».

Μάλιστα όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι στη G7 συμφωνήσαμε να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο Πούτιν.

Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, VTB.

Σχετικά άρθρα