Τα στρατιωτικά πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων, ώστε να περικυκλωθεί ο ουκρανικός στρατός που έχει συγκεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε επίσης ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα.
Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.
Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στο Κίεβο, την πόλη Κραματόρσκ όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, την κοντινότερη πόλη στη γραμμή οριοθέτησης με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς.
«Θέλουν όλη την Ουκρανία»
«Οι Ρώσοι ξεκίνησαν μια φάση προετοιμασίας του πεδίου της μάχης, τη λεγόμενη διαμόρφωση: εξουδετέρωση όλων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των αεροπορικών βάσεων, καταστολή των μέσων ηλεκτρονικού πολέμου» είπε ένας υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χερσαία επέμβαση από τη Λευκορωσία, την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία.
«Οι Ρώσοι ξεκινούν για να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία», εκτίμησε.
«Παρακολουθούμε προς το παρόν μια ταχεία στρατιωτική εκστρατεία με στόχο την περικύκλωση και την καταστροφή των ουκρανικών δυνάμεων, μέσω πολλών, ταυτόχρονων επιθέσεων που εξαπολύθηκαν τη νύχτα» από τον βορρά, τα ανατολικά και τον νότο, σχολίασε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
«Η Ρωσία θα επιδιώξει να τελειώσει γρήγορα τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τις υποτιθέμενες δημοκρατίες (σ.σ. του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ), στα χαρακώματα», παρατήρησε ο Φρανσουά Εσμπούρ, ειδικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας (FRS) του Παρισιού.
«Όμως τα ρωσικά τεθωρακισμένα φαίνεται ότι θέλουν να περικυκλώσουν το Ντονμπάς από τα δυτικά, ερχόμενα από τον βορρά».
Παράλληλα, «ξεκινώντας από την Κριμαία, θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τον ουκρανικό στρατό απέναντι από το Ντονμπάς, για να τον εξουδετερώσουν και να τον αναγκάσουν να παραδοθεί», πρόσθεσε.
Παραπληροφόρηση και κυβερνοεπιθέσεις
Της «συμβατικής» επίθεσης είχε προηγηθεί μια ευρεία εκστρατεία παραπληροφόρησης και ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων.
Οι ιστότοποι πολλών τραπεζών και ουκρανικών υπουργείων, μεταξύ των οποίων και εκείνος του υπουργείου Εξωτερικών, έχουν μπει στο στόχαστρο χάκερ από την Τετάρτη και είναι μη προσβάσιμοι.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία ωστόσο διαψεύδει κάθε ανάμιξή της στο θέμα αυτό.
Η Μόσχα βασίστηκε στο γεγονός ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα επενέβαιναν για να εμποδίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.
Είχε φροντίσει να κάνει μια επίδειξη «αποτροπής», προχωρώντας πριν από μερικές ημέρες σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών.
«Περίπου το 75% των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται στην Ουκρανία ή γύρω από αυτήν.
»Αν (οι Ρώσοι) φοβούνταν μια επίθεση του ΝΑΤΟ ή μιας δυτικής χώρας, η Μόσχα δεν θα το είχε κάνει αυτό», παρατήρησε ο Φραντς-Στεφάν Γκαντί.
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία πρόθεση να αναπτύξει στρατό σε αυτήν τη χώρα», επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.