Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να επιβάλει δεύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει περιορισμό των εξαγωγών, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα κινηθούν εκτός των ουκρανικών εδαφών που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
O Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία δύο περιοχών του Ντονμπάς (Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία.
Η Μόσχα έστειλε χθες Τρίτη στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος πολιτικών και τραπεζών της Ρωσίας, περιορίζοντας τη δυνατότητα του Κρεμλίνου να αντλεί κεφάλαια μέσω των ευρωπαϊκών χρηματαγορών.
Ωστόσο οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την εισβολή της πέραν των περιοχών που ελέγχονται από αυτονομιστές και οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Πέμπτη για να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειές τους.
Επισημαίνοντας πως η Ρωσία αποφάσισε να κλιμακώσει την κρίση με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξει περαιτέρω επιθετικότητα και εισβολή της Ρωσίας σε εδάφη της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την αντίδρασή μας σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις».
Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε:
«Θα αφορούσε οικονομικές κυρώσεις στον τομέα του εμπορίου, για παράδειγμα περιορισμούς στις εξαγωγές.
»Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάστηκε εδώ και εβδομάδες το πακέτο κυρώσεων, επομένως υπάρχουν τρόποι για να μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε πως η κρίση, οι κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο για την ΕΕ, αλλά η σπουδαιότητα του διακυβεύματος είναι τόσο μεγάλη που οι «27» θα πρέπει να τον αποδεχθούν.
«Η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία θα έχει κάποιον αντίκτυπο στην οικονομία της ΕΕ και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Ντομπρόβσκις, συμπληρώνοντας ότι το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει και να υποστεί το οικονομικό κόστος, εφόσον αυτό είναι αναπόφευκτο.