Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικός εκβιασμός στην Λευκωσία για «διαμοιρασμό» του αερίου

Τουρκικός εκβιασμός στην Λευκωσία για «διαμοιρασμό» του αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισραήλ, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

“Εκβιαστικά και επιστρατεύοντας την τακτική του εκφοβισμού θα κινηθεί η Τουρκία αυτή την περίοδο, επιχειρώντας να εξουδετερώσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας, να δημιουργήσει τετελεσμένα, να αποτελέσει συνέταιρος στο κέρδος από τα ενεργειακά” σημειώνει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Μάλιστα όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έξοδος του πολεμικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, την αποφάσισε ο ίδιος προσωπικά.

Ο κωδικός αυτής της τουρκικής επιχείρησης ονομάζεται «διαμοιρασμός» σημειώνει η αξιόλογη ανάλυση που κάνει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Διαβάστε το άρθρο:

Είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην περιοχή, θεωρώντας πως αποτελεί ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Τούτο θα επιτευχθεί, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, επιστρατεύοντας ένα πιεστικό δίλημμα, το οποίο θα θέσουν οι Τούρκοι προσεχώς προς τη Λευκωσία: «Είτε θα τα χάσετε όλα είτε θα πάρετε τα μισά».

Η επιτυχία του τουρκικού σχεδιασμού δεν είναι εξασφαλισμένη για την Άγκυρα, καθώς είναι προφανές πως η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή, συνεχώς μεταβλητή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι μέλλει γενέσθαι.

Σήμερα ευνοείται η Άγκυρα ενώ προ εξαμήνου διαφαινόταν μια αναβάθμιση της Λευκωσίας, που είχε ενεργοποιήσει και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν βαπτίσει την Κύπρο ως «στρατηγικό εταίρο» τους στην περιοχή. Τα διαδραματιζόμενα, όμως, στην περιοχή, ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους, άλλαξαν τα δεδομένα, τις ισορροπίες και τους ρόλους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, είναι πρόδηλο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να σταματήσει τον προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας και να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες».

Είναι σαφές πως παρακολουθώντας τα βήματα της Λευκωσίας στο πεδίο της ενέργειας, γινόταν αντιληπτό από την Τουρκία πως δημιουργούνταν νέα δεδομένα.

Οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτες χώρες για πώληση φυσικού αερίου θα δημιουργήσουν, σύμφωνα με την Άγκυρα, «τετελεσμένα» στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας συνδέονται και με τις εξελίξεις στο θέμα των συμφωνιών και στόχος της είναι να τις αποτρέψει.

Την ίδια ώρα, ισχυρά κράτη ενώ είναι πρόδηλο ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να προκληθούν νέες εστίες ανωμαλίας στην περιοχή, λόγω των εξελίξεων σε άλλα μέτωπα, αποφεύγουν να αντιδράσουν.

Ξένες διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι «μπορεί αυτή η κρίση και η ένταση να επισπεύσει κάτω από κάποιες συνθήκες και την επίλυση του Κυπριακού».

Επί του παρόντος αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αντίθετα λόγω των προκλήσεων η διαδικασία έχει ανασταλεί και η επανάληψή της, δεν θα είναι δύσκολο εγχείρημα.

Η Λευκωσία, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς «η απρόβλεπτη Τουρκία είναι σήμερα προβλέψιμη και αποφασισμένη να επιβάλλει τετελεσμένα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέμενε διαφορετική αντίδραση και στήριξη από τρίτους. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με κυβερνήσεις και είναι προφανές πως ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει οτιδήποτε ισχυρό από αμερικανικής πλευράς.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες και τις υψηλές προσδοκίες, η δημόσια στάση των Αμερικανών παραμένει ουδέτερη και χλιαρή.

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται, πάντως, σε ανοικτή γραμμή με Τελ Αβίβ και Κάιρο, χώρες της περιοχής, που μπορούν, όπως εκτιμάται, να βοηθήσουν.

Με το Ισραήλ, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και κάποια πρακτικά βήματα, που θα στείλουν μηνύματα.

Πάντως, είναι σαφές πως η κρίση αυτή δεν μπορεί εύκολα να εκτονωθεί.

Κυρίως γιατί η Άγκυρα φαίνεται πως θα τεντώσει στο σχοινί και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει τούτο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει για τον διεθνή παράγοντα ένας «αστάθμητος παράγοντας», ο οποίος μπορεί να αντιδράσει ανά πάσα στιγμή διαφορετικά.

Όπως αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες, την έξοδο του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, την αποφάσισε ο ίδιος προσωπικά και την εντάσσει στην προσπάθεια να «κερδίσει πόντους» εντός και εκτός Τουρκίας.

Ο Ερντογάν θεωρεί πως οι εξελίξεις τον ευνοούν να προκαλέσει κρίση έχοντας αντίπαλο τον «πιο αδύνατο κρίκο της περιοχής».

Την ίδια ώρα γνωρίζει ότι τον έχουν ανάγκη στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και αυτό θα το διαπραγματευτεί σκληρά.

Το κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ δεν είναι ευνοϊκό για τον «νεοσουλτάνο» της Άγκυρας, ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτό δεν ενοχλεί κάποιες κυβερνήσεις να συνεχίσουν να φλερτάρουν με τον Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα