Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπορέλ: Έτοιμες οι κυρώσεις των «27» για τη Ρωσία

Μπορέλ: Έτοιμες οι κυρώσεις των «27» για τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, Λουγκάντσκ, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία,

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί», εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία.

«Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Σχετικά άρθρα