Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκουτέρες: Καταστροφικές οι συνέπειες μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία

Γκουτέρες: Καταστροφικές οι συνέπειες μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Μόναχο, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Ρωσία,

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για να προειδοποιήσει εναντίον μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία, λέγοντας πως «είναι καιρός για σοβαρή αποκλιμάκωση».

«Με μια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είμαι βαθιά ανήσυχος από την αύξηση των εντάσεων και των εικασιών για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη.

»Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί. Αλλά αν συμβεί, θα ήταν καταστροφικό», είπε.

«Με ρωτάνε συχνά αν είμαστε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

»Η απάντησή μου είναι πως η απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια είναι τώρα πιο περίπλοκη και πιθανόν μεγαλύτερη από τότε», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν μηχανισμοί που έδιναν τη δυνατότητα στους πρωταγωνιστές να υπολογίσουν τους κινδύνους και να χρησιμοποιήσουν παράπλευρους διαύλους προκειμένου να αποτρέψουν κρίσεις.

»Σήμερα, πολλά από εκείνα τα συστήματα δεν υφίστανται πλέον και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εκπαιδευθεί για να τα χρησιμοποιούν δεν είναι πλέον εδώ μαζί μας».

Μιλώντας ακριβώς πριν από τον Γκουτέρες, ο πρόεδρος της διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ χαρακτήρισε τη φετινή διάσκεψη ως «την πιο σημαντική διάσκεψη» στη διάρκεια των 14 ετών της προεδρίας του.

»Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος, είπε, «με ένα αυξανόμενο ρεύμα αμοιβαία ενισχυόμενων κρίσεων».

Ο Ίσινγκερ εξέφρασε λύπη για την απουσία Ρώσων εκπροσώπων από τη διάσκεψη και χαιρέτισε τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι – στο σημείο αυτό πολλοί εκπρόσωποι στην αίθουσα χειροκρότησαν.

Σχετικά άρθρα