Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενς Στόλτενμπεργκ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

«Κόκκινος συναγερμός» από τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Καταγγέλλει την Μόσχα για βήμα κλιμάκωσης μετά την απρόκλητη απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου και πως στήνει σκηνικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περί γενοκτονίας στην Ανατολική Ουκρανία για να δικαιολογήσει την επίθεσή της.

Ήδη υπάρχει ανάφλεξη στο μέτωπο του πολέμου στην εν λόγω περιοχή, με το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας και χρήση βαρύ οπλισμού κατά παράβαση της συμφωνίας του Μίνσκ.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ νέες δορυφορικές φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν ενίσχυση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έδωσε μια δραματική διπλωματική μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτρέψει τον πόλεμο.

«Κάθε ένδειξη που έχουμε δείχνει ότι είναι έτοιμοι να μπουν μέσα στην Ουκρανία…

»Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο ανώτατο επίπεδο η αμερικανική κυβέρνηση σήμανε παγκόσμιο συναγερμό μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως είναι ζήτημα χρόνου η ρωσική εισβολή, καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι προετοιμάζει προβοκάτσια επικαλούμενη ακόμα και γενοκτονία στο Ντονμπάς.

«Μία ψεύτικη ή ακόμα και πραγματική επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, που η Ρωσία μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό το γεγονός ως εθνοκάθαρση ή γενοκτονία, ευτελίζοντας έναν όρο που εμείς σε αυτή την αίθουσα, δεν αντιμετωπίζουμε έτσι απερίσκεπτα» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία πέταξε το μπαλάκι πίσω και κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Πιθανές προβοκάτσιες (των Ουκρανικών δυνάμεων) στη γραμμή επαφής θα είναι πολύ επικίνδυνες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Το κλίμα ανασφάλειας διογκώνεται, με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις δικές της αντικρουόμενες αποδείξεις.

Η Ρωσία έδωσε νέες εικόνες με αποχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κριμαία, ενώ αμερικανική ιδιωτική εταιρεία νέες δορυφορικές φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα, το στήσιμο υπαίθριου νοσοκομείου και το πιο ανησυχητικό, μια νέα πλωτή γέφυρα στον ποταμό Πρίπιατ που χωρίζει Λευκορωσία και Ουκρανία κοντά στο Κίεβο.

«Υπήρξε μια πληροφόρηση από τις ΗΠΑ τη νύχτα που έλεγε ότι έχουν προστεθεί άλλοι 7.000 στρατιώτες» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι.

Οι κάτοικοι του Κιέβου προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι, όμως οι αρχές θέτουν σε ετοιμότητα πέντε χιλιάδες καταφύγια.

Εν μέσω αυτού του πολεμικού κλίματος, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα παρέλαβε τις απαντήσεις των Ρώσων επί των αμερικανικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας.

Στα βασικά σημεία η Ρωσία εμφανίζεται θετική στις αμοιβαίες επιθεωρήσεις πυραυλικών εγκαταστάσεων.

Επαναλαμβάνει το αίτημα απόσυρσης όλων των αμερικανικών δυνάμεων από Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ζητά συνολική λύση όλων των ζητημάτων που θέτει.

Mέσα σε 11 σελίδες, η Ρωσία δημοσιοποίησε προς τις ΗΠΑ τις θέσεις της και τις απαιτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Στην ανταπάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ στην αρχική τους απάντηση αγνόησαν τις ρωσικές κόκκινες γραμμές για μη ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, για την ανάπτυξη νατοϊκών βάσεων, αλλά και για την αποχώρησή τους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σε όλους τους τόνους και για πολλοστή φορά, η Μόσχα επισήμανε πως δεν σχεδιάζει και δεν θα προβεί σε καμία επέμβαση στην Ουκρανία, ωστόσο με αφορμή την αναζωπύρωση των συγκρούσεων την Πέμπτη στο Ντονμπάς, υπενθύμισε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά το ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας των ρωσόφωνων πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας, ζητώντας μάλιστα από τη Δύση να βάλει φρένο στις επιθετικές ενέργειες του ουκρανικού στρατού.

«Αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, μέσω της οποίας το φυσικό μας αέριο μεταφερόταν στην Ευρώπη, ώστε να επωφεληθούν οι ΗΠΑ» είπε η εκπρόσωπος ρωσικού του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αλλά και στο διάλογο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα. (…) Ταυτόχρονα όμως, επαναβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία (…) Εξάλλου και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί αύριο στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Σημείωσε ότι «ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».

Μήνυμα προς τη Ρωσία να μην επιστρέψουμε στις σφαίρες επιρροής έστειλε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τη Ρωσία να εξαπολύει προσωπική επίθεση εναντίον του.

«Όλες αυτές οι δηλώσεις από τον Στόλτενμπεργκ, που είναι είτε ο γγ του ΝΑΤΟ είτε τραπεζίτης, δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα, δεν μας ενδιαφέρουν πλέον» σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα.

Κι ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

To κλίμα στην Ουάσιγκτον είναι πιο τεταμένο από κάθε άλλη φορά, καθώς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κανείς πια στην αμερικανική κυβέρνηση ή στο Κογκρέσο που να μην είναι πεπεισμένος ότι η επίθεση είναι ζήτημα χρόνου.

Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και τις διαρροές που έχουν γίνει από το πρωί σε όλα τα επίπεδα και στο γεγονός ότι ο κ. Μπλίνκεν άλλαξε ξαφνικά το πρόγραμμά του για να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας μια άλλη βαρύτητα στις εξελίξεις.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, είχαν αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια επιδείνωσης, με τα στοιχεία για επιπλέον 7.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα, και όλες τις ενδείξεις από δορυφόρους για φορητά νοσοκομεία, συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων και κατασκευή γεφυρών στην Λευκορωσία.

Ακολούθησε η απέλαση του νούμερο δυο στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Μόσχα, η δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν ότι δεν προτίθεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, και τα μη ρεαλιστικά αιτήματα που φέρονται να περιλαμβάνονται στις γραπτές προτάσεις της Μόσχας, αιτήματα που έχουν γίνει πιο ανεδαφικά από ποτέ, όπως λένε στην Ουάσιγκτον.

Κανένα απολύτως σημάδι δεν δείχνει αποκλιμάκωση, αντιθέτως όλα τα σημάδια δείχνουν ότι συνεχίζεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην καρδιά της Ευρώπης με άγνωστες συνέπειες.

Πηγή: ΕΡΤ/Μαρία Αλεξάκη, Αποστολή στην Ουκρανία: Γιάννης Σουλιώτης, Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα)

Σχετικά άρθρα