Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρεμλίνο: «Βαθιά ανησυχία» για ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία

Κρεμλίνο: «Βαθιά ανησυχία» για ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λουγκάντσκ, Νέα Ρωσία, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ,

«Βαθιά ανησυχία» για την ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζει το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παράλληλα, κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομερές προκλήσεις» και κατήγγειλέ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πυροβόλησαν πρώτες.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είχε από καιρό προειδοποιήσει για «υπερβολική συγκέντρωση ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» σε άμεση γειτνίαση με τη γραμμή επαφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις, βλέπουμε αναφορές από εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών, ότι το πρώτο χτύπημα ήρθε από την Ουκρανία.

»Αυτή είναι μια ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε», είπε.

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θα λάβουν απάντηση σήμερα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει άμεσα στις προτάσεις της Ουάσιγκτον για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να «σιγοβράζουν».

«Θα στείλουμε αυτήν την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι η απάντηση θα δημοσιοποιηθεί σε «λίγες ώρες».

«Είναι απολύτως απαραίτητο οι σχετικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στις δύο χώρες μας να γνωρίζουν [τι υπάρχει στην απάντηση]», πρόσθεσε.

Η Ρωσία χαιρετίζει την προθυμία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να συζητήσουν για όρια στους πυραύλους και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε επίσης.

Ωστόσο, συνεχίζει να πιέζει για τις «βασικές» απαιτήσεις να σταματήσει το ΝΑΤΟ την επέκταση προς τα ανατολικά και να απόσχει από την ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στα σύνορά του, συνέχισε ο Λαβρόφ.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βλέπει ως μονόδρομο για την ασφάλεια της χώρας την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού.

Από την πλευρά του, ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα τον έπεισαν ότι είναι δυνατή μια διπλωματική λύση.

«Η Ιταλία ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή για μια διπλωματική λύση και μπορούμε να βασιστούμε στην Ιταλία για την επίτευξη διπλωματικής λύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ να εγγυηθούν ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί στις τάξεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ζήτησε επίσης το ΝΑΤΟ να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη.

Αυτά τα αιτήματα έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά, αλλά οι ΗΠΑ έχουν στείλει αντιπροτάσεις στη Μόσχα με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων με την εξεύρεση πεδίων συμφωνίας σε άλλα ζητήματα ασφάλειας.

Σε συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και στις απαντήσεις του ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας έχει προετοιμαστεί και είναι περίπου δεκασέλιδη.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε το έγγραφο.

Σχετικά άρθρα