Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετός στην Ουκρανία – Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Πυρετός στην Ουκρανία – Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Δένδιας, Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σεργκέι Σόιγκου, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μάχη με κάθε μέσο στο διπλωματικό πεδίο δίνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, προκειμένου να αποτρέψουν εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Δύση επιμένει ότι ο πόλεμος απέχει ώρες.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο με τον δημόσιο διάλογο Πούτιν – Λαβρόφ εμφανίζεται υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων.

Το αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμα Ζελένσκι έγινε αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημερώθηκε ότι την Τετάρτη θα γίνει η ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε σε ετοιμότητα την ουκρανική Αστυνομία μέχρι το Σάββατο, ενώ σημείωσε ότι η Τετάρτη θα είναι ημέρα ενότητας και αργία, που σημαίνει ότι θα υψωθεί η ουκρανική σημαία σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ στις 10 το πρωί θα ακούγεται παντού ο εθνικός ύμνος.

«Μας απειλούν με πόλεμο» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, εννοώντας τους Ρώσους.

»Πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ.

Παρά τις δηλώσεις της Ρωσίας, η Δύση καταγγέλλει τη Μόσχα για ενίσχυση των Ρώσων μισθοφόρων που έχει αναπτύξει μέσα στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις δυτικούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες τον αριθμό των εθελοντών και των μισθοφόρων που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να επιχειρηθεί μία προβοκάτσια που θα δημιουργήσει την αφορμή για τις ρωσικές δυνάμεις να ξεκινήσουν στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Παράθυρο στην ειρήνη και νέα ευκαιρία στη διπλωματία δίνει η Μόσχα.

Ενώ όλοι περιμένουν πως μία επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι θέμα 24ώρων, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης δίνουν ένα τόνο αποκλιμάκωσης της κρίσης, μιλώντας στον Ρώσο πρόεδρο.

Σε συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άναψε το πράσινο φως, προκειμένου η Μόσχα, όχι απλά να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά να τις ενατικοποιήσει.

Είναι προφανές πως η Μόσχα λέει ένα ξεκάθαρο «ναι» στο διάλογο, ωστόσο για μια ακόμα φορά, μέσω του Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε πως οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι ατέλειωτες σε διάρκεια.

«Εκτιμώ πως δεν έχουμε εξαντλήσει τις επιλογές μας, αλλά δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό επ’ αόριστον.

»Αυτή τη στιγμή προτείνω να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και να τις ενισχύσουμε» σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Με έναν συμβολικό αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστικό τρόπο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως πέφτει η αυλαία του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας, οι οποίες είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Δύση.

«Μέρος των (στρατιωτικών) ασκήσεων έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Πάντως, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στις πληροφορίες της Ουάσιγκτον που δείχνουν επέμβαση τα επόμενα 24ωρα, στον Λευκό Οίκο θεωρούν ότι κάθε διπλωματική προσπάθεια είναι πολύτιμη και πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογούν με προσοχή τις δηλώσεις Πούτιν – Λαβρόφ και βρίσκονται σε στάση αναμονής για να δουν τι ακριβώς εννοεί η Μόσχα και τι βήματα προτίθεται να κάνει.

Παράλληλα, όμως συνεχίζονται και οι προετοιμασίες στο έδαφος, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ούτε στις εκτιμήσεις.

Το Πεντάγωνο που έστειλε άλλα 8 F-15 στην Πολωνία, εκτιμά ότι η επίθεση θα είναι μεγάλης κλίμακας και θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Θεωρούν μάλιστα δεδομένο πια ότι στο στόχαστρο του Πούτιν θα βρεθεί και το Κιέβο και όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια και πριν το ταξίδι του στη Μόσχα την Τρίτη, ο Όλαφ Σολτς από το Κίεβο φαίνεται να επιβεβαιώνει γερμανικά μέσα ενημέρωσης που τον θέλουν να συζητά ακόμη και πάγωμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για δέκα χρόνια.

«Πρακτικά η ένταξη στη Συμμαχία δεν είναι αυτή τη στιγμή το ζήτημα.

»Επομένως είναι παράξενο που η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ζήτημα εκτός ατζέντας ως πολιτικό πρόβλημα» τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, τόνισε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει στόχος της χώρας του.

«Μία ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια και την κυριαρχία μας.

»Υπάρχει εξάλλου και στο Σύνταγμα της Ουκρανίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα σχέδιά της η Ουκρανία, όμως αργότερα ανασκεύασε λέγοντας ότι πρόκειται για συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους.

Το Κρεμλίνο τόνισε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει αποκλιμάκωση.

«Εάν επιβεβαιωνόταν και γινόταν επίσημη η δέσμευση της Ουκρανίας να εγκαταλείψει την ιδέα ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα ήταν μια κίνηση που θα δημιουργούσε μια πιο ουσιώδη απάντηση στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το Κίεβο πιέζει για συνάντηση των δύο πλευρών μέσω του Οργανισμού Ασφάλειας της Ευρώπης, κίνηση που απέρριψε το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα, η Βουλή της Ρωσίας ετοιμάζει προσχέδιο απόφασης με το οποίο θα καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κρατίδια το Ντόνετσκ και το Ντονμπάς. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε νέα ένταση.

Μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι το κλειδί για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις του Κιέβου με τη Βορειοατλαντική Συμμαχίας χρονολογούνται αρκετά πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ουσιαστικά μια Ουκρανία με ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση όμως θα ήταν ένα στρατηγικό πλήγμα για την Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει πολλές φορές πει πως δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και πως Ουκρανία και Ρωσία είναι ένα Έθνος.

Στόχος του λοιπόν είναι η Ουκρανία να βρίσκεται για πάντα στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου.

Στη «σκιά» του πολέμου

Στις στέπες της δυτικής Ρωσίας κοντά στα σύνορα με Εσθονία και Φινλανδία, οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Η διπλωματία μπορεί να κάνει τις ύστατες προσπάθειες αλλά καμία πλευρά δεν εγκαταλείπει τα χαρακώματα.

Στη Λιθουανία έφτασαν τη Δευτέρα οι πρώτοι από τους 350 επιπλέον Γερμανούς στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στη χώρα μαζί με άρματα μάχης.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη και ικανή να ενισχύσει τα τάγματα μάχης άμεσα, εφόσον χρειαστεί» είπε ο διοικητής της ομάδας, Ντάνιελ Αντρέ.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα λιθουανικά σύνορα, τα ρωσικά γυμνάσια στη Λευκορωσία συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα, τρεις αξιωματούχοι δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας αποκαλύπτουν στο Reuters ότι η Μόσχα ενίσχυσε την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, χρήστες του διαδικτύου κατέγραψαν τη μαζική μετακίνηση τουλάχιστον 20 ρωσικών ελικοπτέρων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

O εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ενίσχυσε τις δυνάμεις της κοντά στα ουκρανικά σύνορα το Σαββατοκύριακο.

«Συνεχίζει (ο Πούτιν) να ενισχύει τις δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

»Οι δυνάμεις είναι πολύ περισσότερες από 100.000» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στο CNN.

Η απειλή του πολέμου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στη Μαριούπολη.

Από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, όλοι κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας.

Για τους κατοίκους του Κιέβου, όμως η ζωή συνεχίζεται.

Στην κεντρική πλατεία Μαιντάν οικογένειες και νέοι κάνουν βόλτες μέχρι αργά το βράδυ με την εικόνα να μη θυμίζει σε τίποτα προετοιμασίες πολέμου.

«Ναι, προφανώς φοβόμαστε, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να είναι ήρεμοι» δήλωσε κάτοικος του Κιέβου.

Ανάλογα είναι τα συναισθήματα και στη Ρωσία, με τους Μοσχοβίτες να λένε ότι θέλουν ειρήνη.

«Οι άνθρωποι στη Δύση δεν καταλαβαίνουν ότι εμείς (Ρώσοι και Ουκρανοί) είμαστε ένας λαός και έχουμε το 50% των συγγενών μας εκεί και το άλλο 50% εδώ» είπε κάτοικος της Μόσχας.

Εκτός από τους συγγενικούς δεσμούς, όπως τονίζουν οι Μοσχοβίτες, είναι μεγάλη και η οικονομική σύνδεση των δύο χωρών.

«Ασπίδα» η πολιτοφυλακή

Προετοιμάζονται εδώ και καιρό οι πολίτες για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Έχουν οργανωθεί και έχουν δική τους γραμμή άμυνας.

Σε συνέντευξή του στον απεσταλμένο της ΕΡΤ Γιάννη Σουλιώτη, δημοσιογράφος βετεράνος του πολέμου στην Κριμαία, ο οποίος συμμετέχει σήμερα σε ομάδα «εδαφικής άμυνας», (μία από τις ομάδες πολιτοφυλακής που έχουν συγκροτηθεί στο Κίεβο), περιέγραψε ότι έχουν παρακολουθήσει διάφορες εκπαιδεύσεις, έχουν διανείμει ρόλους μεταξύ τους και ξέρουν ακριβώς τι θα κάνει ο καθένας σε περίπτωση μίας ρωσικής εισβολής.

Ερωτηθείς τι περιμένει να γίνει τις επόμενες ημέρες, ο Ουκρανός δημοσιογράφος απάντησε πως ελπίζει και εκτιμά ότι δεν θα γίνει πόλεμος, όμως πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος όταν απέναντί του έχει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε περίπτωση πολέμου.

Όσον αφορά στους φόνους των ομογενών, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται μάλλον για τυχαίο περιστατικό, το οποίο αποδίδεται –μεταξύ άλλων– σε συμπλοκή μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Σε πλήρη εγρήγορση η Αθήνα – Στο «τραπέζι» οι επιπτώσεις μίας σύγκρουσης

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καλεί τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία, ενώ αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια προς την περιοχή.

Και το Μαξίμου επεξεργάζεται όλα τα σενάρια σε περίπτωση σύγκρουσης.

Την ώρα που στην Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη οι δυο παράλληλες διαδικασίες, αφενός της διπλωματίας, αφετέρου της στρατιωτικής προετοιμασίας, η Αθήνα, σε πλήρη εγρήγορση, εξετάζει τα σενάρια και τις επιπτώσεις μιας πιθανής ρωσο-ουκρανικής ένοπλης σύγκρουσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου υπογραμμίστηκαν οι ανάγκες συντονισμού των κρατών- μελών της Ένωσης, εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων και αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι θέσεις της Αθήνας, τις οποίες και θα μεταφέρει στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου, εδράζονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου ν’ αποσοβηθεί η σύρραξη.

«Η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και με τους εταίρους της.

»Από την άλλη, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

»Πάντοτε είναι χρήσιμο να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Καθώς η χώρα είναι εξαρτημένη περίπου σε ποσοστό 40% από το ρωσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την απρόσκοπτη εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας.

«Αν ξεκινήσει πόλεμος δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικό κόστος και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός προσφυγικού κύματος και από εκεί και πέρα προφανώς η Ελλάδα θα υποστεί και τις συνέπειες μιας ακόμα βαθύτερης ενεργειακής κρίσης» σχολίασε ο διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος.

«Αν ξεκινήσει πόλεμος δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικό κόστος και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός προσφυγικού κύματος και από εκεί και πέρα προφανώς η Ελλάδα θα υποστεί και τις συνέπειες μιας ακόμα βαθύτερης ενεργειακής κρίσης» σχολίασε ο διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει εντόνως όλα τα ταξίδια στην ουκρανική επικράτεια.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

«Εκπαιδευτικοί μας που υπηρετούν στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, κατόπιν επικοινωνίας μας μαζί τους το Σαββατοκύριακο και συντονισμένων ενεργειών μας» έγραψε στο Twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Δεν υπάρχουν ούτε ταραχές, ούτε προβλήματα, ούτε τίποτα.

»Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο, Βασίλης Μπορνόβας.

«Ανησυχούμε αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε, δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι» είπε ο Νίκος Αδαμίδης, Έλληνας επιχειρηματίας στην Οδησσό.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Αμερικανό πρέσβη, με την ατζέντα να επικεντρώνεται και στις ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη.

Νεκροί δύο Έλληνες ομογενείς μετά από συμπλοκή με Ουκρανούς στρατιώτες

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, στο χωριό Γράνιτνα, δύο Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ουκρανού στρατιώτη, καθώς συνεπλάκησαν για τη σειρά προτεραιότητας στα δημοτικά λουτρά της περιοχής.

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελληνική Πολιτεία να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία των συμπατριωτών μας» ζήτησε – μέσω Twitter – o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι υπόλογη και υπεύθυνη για την ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών, που έχουν και στο παρελθόν στοχοποιηθεί» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η ενέργεια αυτή του Κιέβου, ισοδυναμεί με επίθεση στην ίδια την Ελλάδα» σημείωσε η Ελληνική Λύση.

Πηγή: ΕΡΤ/ Ζέτα Κονταξή, Πιέρρος Τζανετάκος, Αποστολή στην Ουκρανία: Γιάννης Σουλιώτης, Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα), Θωμαΐς Παπαϊωάννου (Παρίσι), Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Σχετικά άρθρα