Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύο πρωθυπουργοί: Η πολιτική αναταραχή στη Λιβύη πρόκειται να επιδεινωθεί

Δύο πρωθυπουργοί: Η πολιτική αναταραχή στη Λιβύη πρόκειται να επιδεινωθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη, Φατί Μπασάγκα,

«Η Λιβύη έχει δύο πρωθυπουργούς καθώς οι πολιτικές διχόνοιες βαθαίνουν» είναι ο τίτλος του Guardian για την εκλογή νέου πρωθυπουργού από τη λιβυκή Βουλή στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η πολιτική αναταραχή στη Λιβύη πρόκειται να επιδεινωθεί αφού το κοινοβούλιο στα ανατολικά διόρισε νέο πρωθυπουργό και ο υφιστάμενος μεταβατικός αρνήθηκε να παραιτηθεί, γράφει ο Guardian.

Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου είπε ότι νέος πρωθυπουργός εκλέχτηκε δια βοής ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, αφού ο άλλος υποψήφιος αποχώρησε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης [μεταβατικής] Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, απέρριψε τις ενέργειες του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο μετά από εθνικές εκλογές.

Η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του ΟΗΕ να συμφιλιώσει τη διχασμένη χώρα και είναι πιθανό να δημιουργήσει δύο παράλληλες διοικήσεις.

Η Λιβύη μαστίζεται από συγκρούσεις από τότε που η εξέγερση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η χώρα ήταν για χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στην ανατολή και τη δύση, καθεμία υποστηριζόμενη από πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρός του, Ακίλα Σάλεχ, είπε στους νομοθέτες σε τηλεδιάσκεψη ότι ο Μπασάγκα απέμεινε ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση επειδή ο άλλος υποψήφιος, Χαλίντ αλ Μπαϊμπάς, είχε αποχωρήσει.

Στη Λιβύη επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω διαφωνιών μεταξύ αντίπαλων φατριών σχετικά με τους νόμους που διέπουν τις εκλογές και αμφιλεγόμενων προεδρικών υποψηφίων.

Οι βουλευτές με έδρα την Ανατολή υποστήριξαν ότι η θητεία της κυβέρνησης του Ντμπεϊμπά έληξε εκείνη την ημερομηνία.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Τρίπολη, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση του κοινοβουλίου να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Ο Ντμπεϊμπά προειδοποίησε ότι η απόλυσή του θα οδηγήσει τη χώρα πίσω σε «διαίρεση και χάος» μετά από σχεδόν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας.

Είπε ότι θα παραχωρούσε τη θέση του μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Ντμπεϊμπά, ένας ισχυρός επιχειρηματίας από τη Μισράτα, διορίστηκε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, υποστηριζόμενη από τη Δύση.

Το κύριο καθήκον της κυβέρνησής του ήταν να οδηγήσει τη βαθιά διχασμένη χώρα προς την εθνική συμφιλίωση και σε εκλογές.

Οι εκλογές ήταν η βάση των προσπαθειών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την ειρήνη στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Όμως ο νυν πρωθυπουργός έγινε πολωτική φιγούρα από τότε που ανακοίνωσε την προεδρική του υποψηφιότητα, αθετώντας τη δέσμευσή του να μην κατέβει στις εκλογές όταν διορίστηκε ως προσωρινός πρωθυπουργός.

Ο Ντμπεϊμπά είπε ότι είχε ξεκινήσει διαβουλεύσεις για να συμφωνήσει σε έναν νέο οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, όταν η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη θέλησε να προγραμματίσει εκ νέου την εκλογική διαδικασία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προτρέψει η σημερινή κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της μέχρι να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για να αποφευχθεί το χάος και η σύγχυση.

Κατά την ίδια συνεδρίαση της λιβυκής Βουλής, οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης υπέρ μιας σειράς συνταγματικών τροποποιήσεων που προτείνουν έναν νέο οδικό χάρτη για τη μετάβαση της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι τροπολογίες προβλέπουν τη δημιουργία μιας νέας εκλογικής επιτροπής και το διορισμό μιας 24μελούς επιτροπής, που εκπροσωπεί και τις τρεις περιφέρειες της χώρας, για τη σύνταξη νέου συντάγματος.

Σχετικά άρθρα