Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Η Βουλή αντικατέστησε τον φιλότουρκο πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά με τον φιλότουρκο Μπασάγκα

Λιβύη: Η Βουλή αντικατέστησε τον φιλότουρκο πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά με τον φιλότουρκο Μπασάγκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη, Φατί Μπασάγκα,

Το λιβυκό κοινοβούλιο όρισε την Πέμπτη τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα (φωτο) ως αντικαταστάτη του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, επικεφαλής της κυβέρνησης, με μια ψηφοφορία που πιθανολογείται ότι θα εντείνει τις μάχες για την εξουσία στη Λιβύη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε μια κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις κάλπες, ενώ επέκρινε τις προθέσεις του κοινοβουλίου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου πρωθυπουργού ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ –σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα λυβικά ΜΜΕ– χαιρέτησε την εκλογή του Μπασάγκα.

«Το κοινοβούλιο εκφράζει ομόφωνα με την ψήφο του την εμπιστοσύνη του στον Φατί Μπασάγκα ως επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Αμπντάλα Μπλιχέκ έπειτα από μια συνεδρίαση του σώματος στο Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη).

Το κοινοβούλιο είχε επικυρώσει δύο από συνολικά επτά υποψηφιότητες: αυτές του Μπασάγκα, 59 ετών, και του αουτσάιντερ Χάλεντ Αλ-Μπιμπάς, 51 ετών, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ίδιου υπουργείου.

Πριν προχωρήσει στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, ένας από τους κύριους αντιπάλους της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, δήλωσε πως ο Μπιμπάς απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας μόνο υποψήφιο τον Μπασάγκα.

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν απ’ ευθείας και η μετάδοση διακόπηκε τη στιγμή της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο Μπιμπάς διέψευσε πως είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Οι Μπασάγκα και Φατί Μπασάγκα, αμφότεροι καταγόμενοι από τη δυτική Λιβύη, διαθέτουν καθένας την υποστήριξη ενόπλων ομάδων στην Τριπολίτιδα.

Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι συντηρούν έντονη αντιπαλότητα, ήταν επίσης υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που ήταν προγαμματισμένες για το Δεκέμβριο, πριν αναβληθούν επ’ αόριστον.

«Δεν θα αποδεχθώ καμιά νέα φάση μετάβασης ή παράλληλης εξουσίας», προειδοποίησε την Τρίτη ο Φατί Μπασάγκα σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και υπογράμμισε πως η προσωρινή κυβέρνησή του δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο «σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Το κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ, εκτιμά ότι η θητεία της κυβέρνησης εξέπνευσε με την αναβολή των εκλογών, όμως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η αποστολή της επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι το διορισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει προκύψει από τις κάλπες.

Σχετικά άρθρα