Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Σολτς-Μπάιντεν: Θα συνεχίσει η Γερμανία να «χαϊδεύει» τη Ρωσία;

Συνάντηση Σολτς-Μπάιντεν: Θα συνεχίσει η Γερμανία να «χαϊδεύει» τη Ρωσία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα που μετέφεραν τα όπλα δεν πέταξαν πάνω από τον γερμανικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα οι διεθνείς παρατηρητές να πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν έδωσε το πράσινο φως.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον σήμερα (7 Φεβρουαρίου) εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τη γερμανική απροθυμία να λάβει σαφή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ενώ ο Σολτς τόνισε σε συνέντευξή του στο ARD την Κυριακή ότι «έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική με τους συμμάχους μας εδώ και πολύ καιρό», η Γερμανία παρουσιάζεται όλο και περισσότερο ως ο πιο αδύναμος κρίκος στην απάντηση της Δύσης στη Ρωσία.

«Αυτό το ταξίδι έρχεται πολύ αργά», είπε ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

«Θα ήταν απαραίτητο πριν από εβδομάδες και με ένα σαφές μήνυμα που θα είχε συντονιστεί με τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη», είπε στην Bild am Sonntag.

Η κριτική εντείνεται επίσης μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό του ίδιου του Σολτς.

«Στις ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί σε κάποιο βαθμό η εντύπωση ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει τα λογικά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φιλελεύθερος πρόεδρος του FDP της επιτροπής άμυνας της Bundestag.

«Τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν πήγαν όλα καλά όσον αφορά στην επικοινωνία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Σολτς τόνισε ότι το εναρκτήριο ταξίδι στις ΗΠΑ έρχεται «ακριβώς την κατάλληλη στιγμή».

Η εκτίμηση ότι η Γερμανία θα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος στην αντίδραση της Δύσης στη Ρωσία θα ήταν «μια λανθασμένη εντύπωση που δεν επικρατεί ούτε στην Ουάσιγκτον, αλλά την εκφράζουν ορισμένοι», είπε ο Σολτς στο ARD την Κυριακή, πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον.

«Είμαστε η χώρα που έχει παράσχει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία από το 2014», σημείωσε.

Αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Η Γερμανία επέλεξε να μην παραδώσει κανένα αμυντικό όπλο στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να αποκρούσει μια πιθανή ρωσική εισβολή, και μάλιστα έχει παρεμποδίσει τις προσπάθειες των συμμάχων της να το πράξουν.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να μπλόκαρε τις εξαγωγές όπλων της Εσθονίας στην Ουκρανία, καθώς τα εν λόγω όπλα ήταν γερμανικής προέλευσης.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα που μετέφεραν τα όπλα δεν πέταξαν πάνω από τον γερμανικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα οι διεθνείς παρατηρητές να πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν έδωσε το πράσινο φως.

Η γερμανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο να στείλει 5.000 κράνη στην Ουκρανία για να βοηθήσει τον στρατό της, μια κίνηση που πυροδότησε χλευασμό μεταξύ Γερμανών και διεθνών πολιτικών.

Για παράδειγμα, ο Ρούπερτ Πολέντς, εξέχον μέλος του υπουργικού συμβουλίου της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έγραψε στο Twitter ως απάντηση στην ανακοίνωση: «Μπορείτε να ντρέπεστε περισσότερο;».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας επίσης ότι η γερμανική απροθυμία να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία θα «ενθάρρυνε» ακόμη και μια ρωσική εισβολή.

Ο γερμανικός δισταγμός

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει το 70% των στρατευμάτων που χρειάζονται για να εξαπολύσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει επί του παρόντος 110.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και θα φτάσει τους 150.000 στρατιώτες που χρειάζονται για πιθανή κατάληψη της χώρας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο Σολτς επιμένει ότι οι παραδόσεις όπλων θα ήταν λάθος επιλογή στην τεταμένη κατάσταση.

«Για πολλά χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση είχε μια σαφή πολιτική να μην παραδίδει [όπλα] σε περιοχές κρίσης και συνεπώς δεν παραδίδουμε φονικά όπλα στην Ουκρανία», τόνισε ο Σολτς την Κυριακή.

Ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα θα αντιμετωπιζόταν με «σκληρές κυρώσεις», είπε ότι θα ήταν κρίσιμης σημασίας η επανέναρξη των συνομιλιών για να αποτραπεί η σύγκρουση να βγει εκτός ελέγχου.

«Προς το παρόν, όλες οι προσπάθειές μας κατευθύνονται στο να αποτρέψουμε τις κυρώσεις να καταστούν απαραίτητες και να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν», είπε ο Καγκελάριος.

Για να αναζωογονήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία και να δείξει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία, ο Σολτς θα ταξιδέψει στο Κίεβο και τη Μόσχα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ θα επισκεφθεί ήδη σήμερα το Κίεβο, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Τρίτη, θα ταξιδέψει επίσης στη γραμμή επαφής μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Σχετικά άρθρα