Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

21,5 δισ. δολάρια τα πετρελαϊκά έσοδα της Λιβύης το 2021 – Ένα εκατ. βαρέλια πλέουν προς Κίνα με ελληνικό τάνκερ

21,5 δισ. δολάρια τα πετρελαϊκά έσοδα της Λιβύης το 2021 – Ένα εκατ. βαρέλια πλέουν προς Κίνα με ελληνικό τάνκερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Κίνα, Κοιτάσματα Πετρελαίου, Λιβύη, Πετρέλαιο, Τάνκερ, Τομπρούκ,

Την Τρίτη, το ελληνικό (και με ελληνική σημαία) πετρελαιοφόρο «Delta Maria» ελλιμενίστηκε στο πετρελαϊκό λιμάνι Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, για να φορτώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου με προορισμό την Κίνα. Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσημη πηγή στο λιμάνι είπε ότι οι ρυθμοί παραγωγής από τα κοιτάσματα Μασάλα και Σαρίρ έχουν φτάσει τα 240.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

Το πετρέλαιο φθάνει στο λιμάνι, το οποίο ανήκει στη λιβυκή-κρατική Arabian Gulf Oil Company (AGOCO) μέσω ενός αγωγού μήκους 513 χλμ, ο οποίος έχει διάμετρο 34 ίντσες.

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι οι ναυτιλιακές και εξαγωγικές εργασίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Καθώς και για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, «που είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της εταιρείας».

Τον περασμένο μήνα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Η κρατική NOC της Λιβύης είπε ότι τα συνολικά καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι ανήλθαν σε 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και 30 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις εκτός δολαρίων.

Πρόσθεσε ότι τα επίπεδα ρεκόρ επιτεύχθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συγκεντρώνοντας συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους δύο τελευταίους μήνες του 2021.

«Το τέλος του 2021 κατέγραψε ανάκαμψη και οι τιμές του πετρελαίου πέτυχαν τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη τους από το 2016, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την κατάσταση στασιμότητας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος της NOC, Μουσταφά Σανάλα.

Από τη δεκαετία του 1970, η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία βίας, από την εξέγερση του 2011 και μετά που ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ένοπλες ομάδες έχουν συχνά καταστρέψει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η παραγωγή πετρελαίου έχει ανακάμψει στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σχετικά άρθρα