Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έστειλε την Παρασκευή στη Λιβύη 250 Συρο-τουρκμένους μισθοφόρους ισλαμιστές

Η Τουρκία έστειλε την Παρασκευή στη Λιβύη 250 Συρο-τουρκμένους μισθοφόρους ισλαμιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Συρία, Ταξιαρχία Αλ Χάμζα (Τουρκμένοι), Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ (Τουρκμένοι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) μετέδωσε ότι η Τουρκία έστειλε μια νέα «σειρά» Σύρων Τουρκμένων ισλαμιστών μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η Τουρκία το έκανε αυτό παρά τις τοπικές και διεθνείς απαιτήσεις να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σε ανακοίνωσή του το SOHR ανέφερε ότι 250 μισθοφόροι από τις φιλοτουρκικές τουρκμενικές συριακές ισλαμιστικές παραστρατιωτικές «μεραρχίες» Αλ Ματζντ, Σουλτάν Μουράντ και Αλ Χάμζα, έφτασαν στην Τρίπολη την Παρασκευή.

Αυτή η «σειρά» στάλθηκε για να αντικαταστήσει 250 μισθοφόρους που εγκατέλειψαν τα λιβυκά εδάφη για να επιστρέψουν στη Συρία.

Στις 27 Ιανουαρίου το SOHR ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ακύρωσαν πτήση για να επαναπατρίσουν μια ομάδα μισθοφόρων από τη Λιβύη στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Στις 10 Ιανουαρίου, αξιόπιστες πηγές ενημέρωσαν το SOHR ότι οι μισθοφόροι στη Λιβύη φέρεται να έλαβαν το δεύτερο μισό των μισθών τους, περίπου 300 δολάρια.

Λέγεται ότι οι συνολικές πληρωμές τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 900 δολάρια για κάθε μισθοφόρο, ενώ 10.500 τουρκικές λίρες παραδόθηκαν στους συγγενείς τους στο Χαλέπι.

Στις 2 Ιανουαρίου, οι ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν ότι οι μισθοφόροι έλαβαν τους μισθούς μετά από επτάμηνη καθυστέρηση.

Την περασμένη εβδομάδα, το SOHR ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση σκόπευε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μισθοφόρους, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Υπολογίζεται ότι 7.000 Σύροι μαχητές παραμένουν στη Λιβύη, σύμφωνα με το SOHR.

Συγκεκριμένα, στις 10 Οκτωβρίου, μια νέα ομάδα 100 Σύρων επέστρεψε στη Συρία.

Αυτό συνέπεσε με τις επιχειρήσεις μεταφοράς μπρος-πίσω μισθοφόρων.

Η ομάδα περιείχε επίσης τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν στη Λιβύη το 2019, ανέφερε το SOHR.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, είπε στο Reuters τον Οκτώβριο ότι πολλοί ξένοι μισθοφόροι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.

Αυτό έρχεται σε μία στιγμή καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη για την απόσυρση των υπόλοιπων ξένων δυνάμεων.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης απαιτούσε την απόσυρση όλων των ξένων μισθοφόρων εντός τριών μηνών από την υπογραφή της τον Οκτώβριο του 2020.

Σχετικά άρθρα