Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αραράτ Μιρζογιάν, Αρμενία, Διπλωματικό Σώμα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία,

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Αρμένιος ομόλογός του Αραράτ Μιρζογιάν και ο ειδικός απεσταλμένος Ρούμπεν Ρουμπινιάν είναι πιθανό να παραστούν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF) που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι γειτονικές χώρες, Τουρκία και Αρμενία, προσπαθούν να φτιάξουν τις σχέσεις τους μετά από δεκαετίες εχθρότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία τον Μάρτιο, δήλωσε ο Τούρκος ομόλογός του στις 27 Ιανουαρίου, καθώς οι γείτονες εργάζονται για να διορθώσουν τις σχέσεις μετά από δεκαετίες εχθρότητας.

Η Τουρκία δεν διατηρεί διπλωματικούς ή εμπορικούς δεσμούς με τον ανατολικό γείτονά της από τη δεκαετία του 1990.

Οι δυο τους βρίσκονται σε αντίθεση για πολλά ζητήματα, κυρίως για το 1,5 εκατομμύριο νεκρούς Αρμένιους θύματα της Γενοκτονίας που εξαπέλυσε εναντίον τους η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Τουρκία και η Αρμενία δήλωσαν ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών σε περισσότερα από δέκα χρόνια μεταξύ των απεσταλμένων για την εξομάλυνση των σχέσεων ήταν «θετικός και εποικοδομητικός», αυξάνοντας την προοπτική ότι οι δεσμοί θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και τα σύνορα να ανοίξουν ξανά.

Η Αρμενία λέει ότι οι φόνοι Αρμενίων του 1915 συνιστούν γενοκτονία.

Η Τουρκία αποδέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τα στοιχεία και αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικές ή συνιστούν γενοκτονία.

Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου του 2020 για την επικράτεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία έκτοτε ζήτησε μια προσέγγιση, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Τουρκίας στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF), που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου, και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης προχωρά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών και ο Ειδικός Απεσταλμένος Ρούμπεν Ρουμπινιάν προσκλήθηκαν και ο Πασινιάν είπε τέλος ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο ADF», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Θα το καλωσορίσουμε, γιατί έρχεται και το Αζερμπαϊτζάν.

»Αφήστε λοιπόν το Αζερμπαϊτζάν να εκφράσει τις απόψεις του και η Αρμενία να εκφράσει τις απόψεις της και αυτό μπορεί να είναι μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες αυτού του μήνα ήταν η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009.

Αυτή η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες.

Τον Δεκέμβριο, η Άγκυρα και το Ερεβάν διόρισαν ειδικούς απεσταλμένους για να ηγηθούν των συνομιλιών εξομάλυνσης.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι απεσταλμένοι θα αποφασίσουν πότε θα είναι ο επόμενος γύρος συνομιλιών και πού θα διεξαχθούν.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θέλει οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην Τουρκία ή την Αρμενία, μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στη Μόσχα.

Σχετικά άρθρα